КОНЦЕРТ-РЕКВІЄМ «ПРАВЕДНАЯ ДУШЕ» - В ПАМ’ЯТЬ ПРО ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ

2018.11.17_Holodomor

Мільйони людських життів забрав голод 1932-1933 років в Україні.  За даними Національного музею "Меморіал жертв Голодомору», пік трагедії припадає на червень 1933 року: щодоби мученицькою смертю помирало 28 тис. осіб, щогодини – 1168 чоловік, щохвилини – 20 людей. Тільки на Чернігівщині близько 300 тисяч людей стали жертвами тоталітарного молоху.

В пам'ять про безневинно закатованих голодом українців, до 85-ї роковини Голодомору,  17 листопада на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся концерт-реквієм «Праведная душе».  В проекті, що реалізується за підтримки Українського культурного фонду та Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, взяли участь: Хорова капела ім. Павла Чубинського (диригент – заслужений діяч мистецтв України Дмитро Радик), Камерний оркестр Національної музичної академії України під керівництвом народного артиста України Ігоря Андрієвського та Національний академічний духовий оркестр України (диригент – Михайло Мороз).

- Цю сумну сторінку історії  неможливо забути. Її треба пам’ятати і  робити все, аби зі страшних уроків українці зробили для себе належні висновки..., – звертаючись до чернігівського глядача, наголосив заслужений діяч мистецтв України, диригент Хорової капели ім. Павла Чубинсько  Дмитро Радик.

Під час концерту прозвучали хорові композиції В.Зубицького, С.Рахманінова, М.Шуха на вірші Т.Шевченка і М.Боровка. А також - «Реквієм» Ендрю Ллойда Веббера для солістів, хору та симфонічного оркестру – один із найскладніших і найдраматичніших сучасних академічних музичних творів. Цю заупокійну месу Веббер написав у 1984 році і присвятив її пам'яті свого покійного батька композитора — органіста Вільяма Ллойда Веббера. У 1986 році твір здобув премію Греммі у номінації «найкраща класична композиція».

Варто наголосити, що завдяки проекту «Праведная душе», «Реквієм» нині вперше виконується на кращих українських сценах. Вперше його учора також було виконано у Чернігівському обласному філармонійному центрі. Сотні шанувальників класичної музики, які прийшли на концерт, не були розчаровані і по завершенню дійства тривалими аплодисментами ще довго не відпускали музикантів зі сцени.

Учасники проекту «Праведная душе» висловили вдячність Чернігівській облдержадміністрації та Чернігівському обласному філармонійному центру за допомогу в організації концерту в Чернігові.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Відео Олександра Довбенка


QR-Code generated with LudwigQRCode