ПРЕЗЕНТОВАНО КНИГУ МИКОЛИ СУКАЧА ПРО УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА СЕРГІЯ БОРТКЕВИЧА

2010.03.06

6 березня 2019 року у прес-центрі «Чиста політика» під час прес-конференції з нагоди відкриття XIX Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори» презентовано дебютну книгу про життя та творчість українського композитора Сергія Борткевича. Твір побачив світ за сприяння Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації.

Написання художньо-біографічної книги про життя та творчість насправді геніального, але разом з тим незаслужено забутого українського композитора Сергія Едуардовича Борткевича, - надзвичайно ризикована і відповідальна справа. Тим більше, що визнаний в усьому світі музикант - заслужений діяч мистецтв України, художній керівник та головний диригент академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру Микола Васильович Сукач постає перед загалом у зовсім невластивій для нього досі ролі письменника.

Книгою «Сергій Борткевич: Партитура життя» маестро дебютує перед читачем, з одного боку, як біограф-дослідник, а з іншого - як прозаїк. Автор, хоч-не хоч, побоювався випробування увагою критиків: чи так само віртуозно, мовляв, Микола Сукач володіє пером, як диригентською паличкою? Звісно, читач шукатиме і, напевне, таки й знайде в романі певні огріхи - в стилістиці або в надмірному захопленні героєм своєї історії. Позаяк це властиво багатьом біографам, що коли-небудь сідали за написання життєписів людей, яким вони глибоко симпатизували і при цьому навіть не намагалися приховати своєї до них любові.

«Сергій Борткевич: Партитура життя» - книга, що, крім художньої, має й свою особливу історичну, наукову цінність. Адже це перше у світі біографічне дослідження життя і творчості видатного українського композитора першої половини ХХ століття Сергія Борткевича, яке подане автором у вигляді біографічного роману. Працюючи над його написанням, Микола Сукач провів чимало часу в архівах, опрацював сотні листів, документів та інших джерел з історії життя славетного композитора, ім`я та творчий спадок якого за часів радянської влади відверто ігнорувалися, а то й просто стиралися з історичної пам’яті.

Разом з тим, книга не перевантажена сухими фактами, вона легка в читанні. Письменник майстерно володіє художнім словом: його образи чіткі і яскраві, а мова милозвучна і лаконічна. Післясмак після прочитання книги довго залишається приємним. А остання крапка на останній сторінці вселяє надією, що «проба пера» Миколи Васильовича Сукача - тільки гарний початок творчості у ролі письменника.

Олександр Соломаха,
заступник генерального директора Чернігівського обласного філармонійного центру,
член Національної Спілки журналістів України

Ток-шоу "ВеЧер". "Книга про Сергія Борткевича". Телеканал "Новий Чернігів"


QR-Code generated with LudwigQRCode