АРТИСТИ ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ – УЧАСНИКИ ПРОЕКТУ «НІМЦІ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ І КУЛЬТУРА»

2019.04.10_Дюссельдорф

Концертні виконавці Чернігівського обласного філармонійного центру заслужений артист України Сергій Сулімовський та заслужений працівник культури України, концертмейстер Світлана Пилипенко з 3 по 12 квітня 2019 року перебувають у німецькому місті Дюссельдорф. Спільно з вокальним ансамблем «Sonnenstrahl» митці беруть участь в презентації виставки «Німці в Україні. Історія  і культура». Організатором проекту є Рада німців України (голова - Володимир Лейсле) та Integration Kultur Zentrum Mettmann (керівник - Лілія Лаврук).

Автором виставки, що розмістилася у приміщенні одного з місцевих відділень банку, є німецький історик Альфред Айсфельд. Доктор Айсфельд вважається визнаним експертом з історії та культури німців у Російській імперії, Радянському Союзі та країнах СНД, а також автором численних наукових праць. Як повідомив історик, матеріали виставки впорядковані за темами і представлені на 24 стендах німецькою та українською мовами, проілюстровані картами, документами і фотографіями. Таким чином, виставка дозволяє глядачу сформувати досить чітке уявлення про історію та культуру етнічних німців в Україні, починаючи від Х століття і закінчуючи 1939-м роком, коли розпочалася ІІ світова війна.

Серед представлених стендів є й чернігівський. На ньому, серед іншого, розповідається сумна історія німецького поселення у селі Білі Вежі, що у Бахмацькому районі. До війни там діяв колгосп «Шлях Ілліча», більшість з членів якого була з етнічних німців. Сьогодні відомо, що під час Голодомору 1933 року у Білих Вежах загинуло 63 селянина. Цікава історія цього населеного пункту. Воно було засноване німецькими колоністами у 1768 році відповідно до указу російської імператриці Катерини II від 21 травня 1766 року про створення Біловежських колоній під Черніговом. До німецької колонії ввійшло шість поселень (Городок, Рундевізія, Білі Вежі, Кальчинівка, Великий і Малий Вердер). На поселення прибуло 173 німецьких сімей (583 особи). На кінець 1768 року кількість колоністів вже становила 740 осіб. До 1917 року їх кількість перевалила за 5 тисяч чоловік. У 1943 році, після звільнення Чернігівщини від нацистських загарбників, німецьке населення було депортоване радянською владою переважно до Казахстану. Наразі в селі залишається чотири двори, в яких мешкають 14 осіб.

До презентації у Дюссельдорфі мобільна виставка «Німці в Україні. Історія  і культура» за три роки об’їздила майже усі регіони України, її побачили тисячі людей. Як розповіли автори проекту, інтерес до історії німецьких колоністів надзвичайно великий. Тож вже скоро зміст виставки планується розширити: він має охопити період з 1939 року і до історії наших днів.

Презентація виставки у Німеччині не обмежується, власне, інформуванням громадян цієї держави про історію німців в Україні. Проект включає і насичену культурну програму. «В ході нашого перебування в ФРН ми відвідали інтеграційно-культурні центри в містах Дюссельдорф, Хільден, Метманн та Еркрат, - розповідає артистка Чернігівського обласного філармонійного центру Світлана Пилипенко. – І всюди, де б ми не виступали, глядачі завжди нас палко зустрічають та висловлюють вдячність». «В основі нашого репертуару - німецький та український фольклор, який якнайкраще передає дух наших народів. Ці пісні не роз’єднують, а зближують. Бо як у німецьких, так і в українських піснях звучать слова про любов, про батьківщину, про красу природи. Тобто, про речі, однаково близькі і ціннісні для обох наших народів», - резюмує  Сергій Сулімовський.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode