“ЩЕДРИК” НАД ПРАГОЮ

2019.05.14_Bortnyansky_Choir_Prague

На честь 100-річчя створення Української республіканської капели під керівництвом Олександра Кошиця і світового тріумфу “Щедрика” Миколи Леонтовича протягом цього року “Українська республіканська капела NOW Кредо” (сучасний варіант Української республіканської капели) проводить ювілейне турне країнами Європи і Північної Америки.

У складі “Української республіканської капели NOW Кредо” - 82 хористи, стільки ж, скільки було в капелі Олександра Кошиця. У колективі — співаки з камерного хору “Кредо” (Київ) (переможця “Щедрик Фесту”), Академічного хору ім. В.Палкіна (Харків), Галицького академічного камерного хору (Львів), камерного хору “Софія” (Київ). І — шість артистів Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм!

11 травня 2019 року у залі архітектурної перлини столиці Чехії м.Прага — палаці “Жофін” український “Щедрик” звучав кілька разів: чеська публіка із захопленням зустріла “Українську республіканську капелу NOW Кредо”, і виконавців знаменитого твору Леонтовича глядачі знову і знову викликали на біс. “Чеські глядачі розмахували українськими прапорцями, а після виступу хору розгорнули на сцені великий прапор України”, - розповідають артисти Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського.

Рівно 100 років тому, у травні 1919-го, саме після виступу Української республіканської капели у Чехії відкрили для себе українське мистецтво та всією душею полюбили “Carol of the Bells” (під цією назвою “Щедрик” відомий у світі) країни Західної Європи, а також Америка. Саме таким був гастрольний маршрут історичної капели. “Українська республіканська капела NOW Кредо” нині приймає виклик про мистецьку дипломатію, і, як і століття тому, несе у світ культурне надбання України. Впродовж 2019 року його гастрольний тур охопить 11 європейських країн і завершиться різдвяним виступом у Нью-Йорку в “Карнегі-холі”.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode