НА СЦЕНІ ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ – СВІТОВІ ШЕДЕВРИ БЕТХОВЕНА І ЧАЙКОВСЬКОГО

2019.10.26

Одні з найбільш відомих і часто виконуваних творів з репертуару Людвіга ван Бетховена та Петра Чайковського прозвучали 26 жовтня 2019 року зі сцени  Чернігівського обласного філармонійного центру.

Приємний подарунок для поціновувачів класичної музики зробив Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» (художній керівник і головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач).

Виконання Симфонії № 5 до мінор Л. Бетховена оркестр приурочив проголошеному нещодавно року видатного німецького композитора і піаніста. Як повідомлялося раніше, протягом концертного сезону 2019 – 2020 р.р. музиканти планують постійно звертатися до творчого надбання Бетховена, 250-річний ювілей якого світова спільнота відзначатиме вже за рік.

Симфонія № 5 до мінор Людвіга ван Бетховена є особливою для українського слухача. Адже крім австрійського князя, генерала і мецената Франца Лобковіца, якому композитор традиційно у той час присвячував свої твори, він зробив присвяту також своєму другу, сину останнього гетьмана України, графу Андрію Розумовському. У цьому контексті ця симфонія певним чином пов’язана і з історією нашої Чернігово-Сіверщини… До речі, після реконструкції палацу Розумовських у Батурині, П’ята симфонія Бетховена постійно там звучить, зустрічаючи офіційні делегації і туристів...

У другій частині концерту Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» під диригуванням Миколи Сукача виконав твори не менш прославленого композитора - росіянина з українським корінням по батьківській лінії - Петра Ілліча Чайковського. Прозвучали Сюїта з балету «Лускунчик» та «Урочистий марш».

Балет «Лускунчик» Петром Чайковським було створено за мотивами казки класика німецької літератури Е. Гофмана «Лускунчик і Мишачий король». Це – містична історія про прекрасного принца, якого зачарували в потворну ляльку, і про дівчинку Клару (або Марі), яка допомагає Лускунчику перемогти Мишачого короля.

На музиці з балету за майже 130 років з часу написання і першого виконання виросло не одне покоління дітей з різних країн світу. Цей твір став своєрідним символом різдвяно-новорічних свят. Тому включення музичних тем з балету до програми концерту, на думку Миколи Сукача, мало б нагадати слухачам про свята, що наближаються, про радість і добро, які усі ми з дитинства з нетерпінням чекаємо з настанням зими.

Віртуозне виконання шедеврів світового музичного мистецтва Академічним симфонічним оркестром «Філармонія» не могло не залишити байдужими відвідувачів філармонійного центру.  Після концерту, шанувальники довго і захоплено вітали артистів, вигукували браво і дарували квіти.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode