МУЗИКА ФРИДЕРИКА ШОПЕНА У ВИКОНАННІ ІНЕСИ ПОРОШИНОЇ ПІДКОРИЛА ЧЕРНІГІВЦІВ

Пам’яті  видатного польського композитора та піаніста Фридерика Шопена, 210-й ювілей якого 1 березня відзначить вся музична спільнота, присвятила свій виступ на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру піаністка, солістка Національної філармонії України Інеса Порошина.

Тим, хто стежать за академічною музикою, ім'я пані Інеси, добре знайоме: закінчила Київську державну консерваторію ім. П.Чайковського (клас О.Холодної), виконувала з провідними оркестрами України фортепіанні концерти Моцарта, Гріга, Бетховена тощо. Має сольні записи на Українському радіо і телебаченні, а також записи із багатьма закордонними та українськими  солістами і співаками. На запрошення компанії ESS.A.Y.RECORDING нею були записані та видані у Нью-Йорку шість сольних компакт-дисків - із фортепіанними мініатюрами А.Лядова, та всіма сольними фортепіанними творами А.Дворжака.

У Чернігові Інеса Порошина виступає не вперше. Шанувальникам вона запам’яталася блискучою виконавською технікою. Її манера гри на фортепіано  наповнена відчуттям свободи і легкості. Власне такою і є музика Фридерика Шопена, яку артистка 16 лютого 2020 року представила чернігівцям в рамках творчого проєкту “Фортепіанний абонемент” (автор - заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, професор Олег Васюта).

Інеса Порошина виконала етюди, експромти, вальси, «Колискову» та інші твори геніального композитора-романтика. Особливе захоплення у слухачів викликало виконання піаністкою одного з найвідоміших і найпроникливіших музичних творів композитора - «Баркароли Fis-dur op. 60», жанр і назву якого він запозичив у популярних пісень венеційських гондольєрів XIX столітті. В своєму опусі Шопен талановито відобразив розквіт палкого любовного почуття на лоні чарівної природи.

Музику Фридерика Шопена можна вважати своєрідною візитівкою Інеси Порошиною. Про це свідчить той факт, що з шопенівськими концертами вона виступала на багатьох європейських сценах, зокрема - на батьківщині композитора в Желязовій Волі (Польща), в місті Вальдемосса на Майорці (Іспанія), де проходить відомий фестиваль на честь композитора. Гастролювала в Польщі, Вірменії, Італії, Бельгії, Нідерландах та інших країнах. То ж бачити і слухати артистку із сольним виступом у Чернігівському обласному філармонійному центрі було для шанувальників спадщини Великого Шопена особливою честю  і задоволенням.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode