КАПЕЛА БАНДУРИСТІВ: “І МАРИЛОСЯ ЇМ...”

2021.06.06_They_dreamed

У жовтні 2019 року Чернігівський обласний філармонійний центр започаткував новий проєкт у серії творчих програм — “Бандурний абонемент”, який швидко набув популярності у любителів музики, а особливо у тих, хто небезпідставно вважає бандуру одним з чинників української культури. Першим учасником проєкту стала Капела бандуристів ім. Остапа Вересая обласного філармонійного центру.

На час пандемії абонементні проєкти було призупинено. Але після відновлення роботи філармонійного центру відродився і “Бандурний абонемент”. Символічно, що після великої перерви першим його учасником стала знову-таки Капела бандуристів — один з найкращих бандурних колективів країни. І що важливо — з оновленим проєктом. “Капела бандуристів імені Остапа Вересая під керівництвом заслуженої артистки України Раїси Борщ, головного хормейстера, заслуженого працівника культури України Миколи Борща — це творчий колектив, який знаходиться у постійному пошуку нових фарб виразності бандурної культури, бандурного мистецтва”, - каже автор і ведучий проєкту, заслужений діяч мистецтв України, доктор мистецтвознавства Олег Васюта.

“Лісова пісня” Лесі Українки — фантастична історія кохання, драма-феєрія, що належить до числа найвищих здобутків модерної світової літератури. Це філософське оспівування людського потягу до любові і краси.

Потяг артистів до краси музичного мистецтва — основа проєкту під назвою “І марилося їм...”. Музична постановка Капели бандуристів, в якій діють персонажі “Лісової пісні”, була представлений глядачам 6 червня 2021 року у проєкті “Бандурний абонемент”. Після пандемії артисти повертаються на сцену – ніби повертаються до життя після тривалого сну. “Ми прокинулись, зголодніли без пісень, танців, веселощів. Засумували без роботи, яка приносить радість і насолоду і нам, і глядачам”, - кажуть герої постановки.

У проєкті “І марилося їм...” звучить багато української народної музики, творів вітчизняних авторів. Артисти капели додали класичним героям сучасних рис, не змінюючи основну ідею твору: світ врятує краса.

Головні ролі у проєкті виконали Лілія Козлова (Мавка), Сергій Сидоренко (Лукаш), Борис Калиниченко (дядько Лев).

Фрагмент програми "І марилося їм...":
1. "Стояла я і слухала весну (Кирило Стеценко - Леся Українка)
2. "Весняна фантазія" (Галина Менкуш, обр. Р.Борщ)


Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode