МУЗИКА АМЕРИКАНСЬКИХ КОМПОЗИТОРІВ У ВИКОНАННІ ОРКЕСТРУ “ФІЛАРМОНІЯ” ПІД ДИРИГУВАННЯМ ДЕВІДА АНДРЕ

Ім’я американського диригента Девіда Андре знане і шановане у музичному світі. Понад півстоліття він сцені. Як музикант і диригент працював з десятками провідних оркестрів світу — у США, країнах Європи, Центральної Америки і навіть Африки.

Українська симфонічна сцена для маестро дуже близька. Так, він неодноразово виступав з Національним симфонічним оркестром України. І багато разів — з Академічним симфонічним оркестром “Філармонія” Чернігівського обласного філармонійного центру. Власне, Девід Андре свого часу був першим іноземцем, який диригував оркестром “Філармонія”. “Перший концерт відбувся 7 січня 2000-го року, - розповідає художній керівник та головний диригент оркестру, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. - Звідти розпочався відлік нашої великої творчої дружби. Девід Андре привозив до нас фантастичних американських виконавців, я теж мав нагоду працювати з оркестром, яким диригував Девід Андре в Каліфорнії. Така творча співдружність триває 21 рік”.

У свою чергу, американський маестро каже: “З кожним разом, коли я працюю з оркестром “Філармонія”, він стає все краще і краще”.

10 вересня 2021 року Девід Андре і музиканти Академічного симфонічного оркестру представили чернігівським глядачам велику концертну програму, в яку увійшли твори, написані відомими американськими композиторами — Ферді Грофе, Елмером Бернштайном, Самюелем Барбером, Аароном Коплендом, Джоном Вільямсом, Джоном Сузою. “Ці твори —своєрідна музична картинка, що зображує Південний Захід Америки — ковбої, коні, рейнджери...”, - розповідає пан Андре.

Музикознавці відзначають: як диригент Девід Андре з великою повагою і обережністю ставиться до виконуваних творів. І при цьому — надихає музикантів, з якими працює. Ці риси могли помітити і численні глядачі, які прийшли на концерт американської музики, який презентували їм Девід Андре і Академічний симфонічний оркестр “Філармонія”.

Завершився виступ виконанням композиції “Зірки і смуги назавжди” Джона Сузи, яка є Національним маршем США, та Державного Гімну України. На виконанні Гімну України наполіг саме Девід Андре. Свого часу він був надзвичайно вражений його музикою, переслухав безліч варіантів виконання. І нарешті цього вечора сам виконав його з Академічним симфонічним оркестром “Філармонія”. “Гімн України — це те, що пробуджує  і підносить Дух”, - зазначив диригент.

 

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode