«СІВЕРСЬКІ КЛЕЙНОДИ» ЗАЧАРУВАЛИ БІЛОРУСІВ УКРАЇНСЬКИМ ГОПАКОМ



Сюжет: "Сівер Центр"

Колектив повернувся з Гомельщини з міжнародного фестивалю етнокультурних традицій «Кліч Палесся». Артисти представили справжню українську пісню і вразили глядача енергією танцю. Про участь у фестивалі та про плани на наступний концертний сезон — далі з перших вуст.

Сергій Вовк, художній керівник академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди»: «Минулі роки називався «Зов Палесся», зараз «Кліч Палесся». Тобто вже більш білоруська назва і сам диплом зроблений на білоруській».

Багато уваги приділяють традиції, білоруси дуже захоплюються етнікою, каже Сергій Вовк. «Сіверські клейноди» вже вдруге їздили до села Лясковичі Гомельської області, де відбувся фестиваль етнокультурних традицій «Кліч Палесся». В руках керівника не просто черговий диплом у скарбничці колективу, а й досвід і розуміння того, що йдуть правильним шляхом. Репертуар для білоруського глядача підбирали виважено.

Сергій Вовк, художній керівник академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди»: «Я вирішив дати Центральну Україну. Ми почали з «Тополі» — у нас є номер з чотирьох частин».

І звичайно ж старовинна чернігівська пісня, поєднання традиції з сучасним — це, власне, фішка «Клейнодів», і як же ж без «Гопака». Виступ нашого колективу білоруси сприйняли «на ура».

Сергій Вовк, художній керівник академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди»: «Наша програма тривала 40 хвилин, цілим блоком. Ми виступали на відкритій сцені. Під час виступу я вийшов до глядача і були викрики: «Українці молодці! Ми з вами!»».

Сьогодні колектив повернувся додому. Фестивальна ейфорія позаду, а попереду напружені репетиції і підготовка нової програми. В «Сіверських клейнодах» працювати треба не на 100%, а як мінімум на 120%, каже Сергій Вовк. Нажаль, не всі артисти це розуміють, ті, що не можуть так працювати, з колективу йдуть. В найближчих планах у «Клейнодів» — випуск альбому, про нього мріють не один рік.

Сергій Вовк, художній керівник академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди»: «Ми маємо акцент щоб до Нового року випустити альбом і показати красу традиційної пісні Чернігівщини».

Колектив в очікуванні 2017-го. У жовтні наступного року «Сіверським клейнодам» виповниться 15 років. Нова програма вже в розробці і потрібна підтримка, аби її втілити в життя.


НТУЧРД "Сівер центр"


QR-Code generated with LudwigQRCode