КАМЕРНИЙ ХОР. 20 РОКІВ

КАМЕРНИЙ ХОР – 20 РОКІВ

Символічно, що саме 20 квітня 2017 року відсвяткував свій двадцятирічний ювілей концертом на рідній сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Академічний камерний хор імені Д.Бортнянського під керівництвом Івана Богданова. Зі щирими шанувальниками, що заповнили залу філармонійного центру, разом співали «Многая літа» і згадували свій творчий початок і поступ. В урочистому заході взяв участь концертний хор хлопчиків - гордість колективу (керівник - Світлана Корма). Разом з чоловічою групою дорослого хору юні вокалісти виконали складний твір - концерт №34 Дмитра Бортнянського «Да воскреснет Бог».

Концертна програма продемонструвала неосяжні можливості колективу: від класичного виконання музичної спадщини славетних композиторів минулого Д.Бортнянського, Г.Генделя, Й.Х.Баха до рокових, джазових, сучасних естрадних композицій в авторському аранжуванні - творів гурту «Queen», англійського акапельного ансамблю «Kings singers», музики Стінга, творів Тараса Петриненка, Віктора Цоя, Святослава Вакарчука.

Ювілейний концерт художній керівник та головний диригент Іван Богданов побудував в оригінальний спосіб, одразу презентуючи майбутні програми. Слухачі мали можливість почути окремі композиції із запланованих концертів і вже зараз обрати найбільш привабливі для себе. Обрати однак непросто, адже насправді хочеться побувати на всіх концертах. Хіба можна пропустити, наприклад, концерт каверів групи «Queen»? Цю програму хор вже презентував у лютому, і бажаючих потрапити на концерт не вмістила зала. Тож повторний виступ в оновленому вигляді з новими композиціями відбудеться вже 20 травня.

Не менш цікава програма «Український рок. Хоровий вимір» чекає любителів музики восени наступного року - кращі композиції українського року за останні два десятиліття в авторських обробках. А вже найближчої суботи, 22 квітня, Іван Богданов запросив слухачів до Борисоглібського собору, де пролунають твори духовної музики в автентичному виконанні, так, як їх задумали автори.

Вітали ювілярів яскравими музичними номерами і колеги: Академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур), Капела бандуристів ім.О.Вересая (художній керівник та головний диригент - заслужена артистка України
Раїса Борщ, головний хормейстер - заслужений працівник культури України - Микола Борщ). І звісно привітати друзів і однодумців завітав хор Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького, з якого вийшла величезна когорта музикантів, диригентів, співаків. Нині хором керує Народна артистка України Марина Гончаренко, також випускниця училища. Але саме з цього студентського хору, яким керував свого часу заслужений діяч мистецтв України Любомир Боднарук, і взяв початок прославлений сьогодні Академічний камерний хор ім. Д.Бортнянського.

«Співає хор, а я уявляю Любомира Мирославовича, і я не можу не уявляти його», - поділилася почуттями Любов Боднарук, дружина засновника і багатолітнього керівника хору Любомира Боднарука. 20 років тому доля звела у Чернігові ціле сузір’я непересічних особистостей, завдяки чому і народився нині славетний хоровий колектив. Генеральний директор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергій Теребун нагадав, що мрія Любомира Боднарука про створення професійного камерного хору відбулася завдяки таким ентузіастам і патріотам, як Олег Васюта - на той час керівник управління культури облдержадміністрації, а також директор Чернігівського музичного училища ім. Л.Ревуцького Володимир Суховерський. Підтримав добру справу і тодішній голова обласної ради та облдержадміністрації Петро Шаповал, якого згадують теплим словом.

Місцева влада продовжує традиції і підтримує культуру в регіоні і в обласному центрі. Привітати славетний хор – гордість Чернігівщини - прийшли представники облдержадміністрації, обласної та міської рад. Теплі слова вдячності за високе мистецтво і гідне представлення нашого краю у всій країні та в світі поважні гості підкріпили фінансовим сертифікатом, який вручили заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова та перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук. Від імені Чернігівського міського голови та міської ради ювілярів привітала начальник управління культури та туризму міської ради Олена Савченко, сама колишня учасниця колективу. Артисти отримали грамоти і подяки, а Іван Богданов - почесну грамоту обласної ради з врученням нагрудного знаку. Привітати колег приїхала і знаменита донька Любомира Боднарука, відома співачка, заслужена артистка України Жанна Боднарук.

Іван Богданов разом з колективом шукають нові форми спілкування з глядачем, експериментують з репертуаром, костюмами, сценографією, художніми образами. Академічний камерний хор ім.Д.Бортнянського продовжує демонструвати невичерпний потенціал і прославляти свій край, свою країну і тих надзвичайних людей, що створили такий яскравий музичний колектив і дали йому потужний імпульс.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode