ІЗ ЗАХОПЛЕННЯМ ДО BEL CANTO – ТВОРЧИЙ ВЕЧІР ЮРІЯ ЗАХОЖОГО-КАТРЕНКА

ІЗ ЗАХОПЛЕННЯМ ДО BEL CANTO

Бельканто у перекладі з італійської означає «гарний спів». Цей стиль вокального виконання був поширений в італійському оперному мистецтві ХVІІ-ХІХ століть. Але і досі є надзвичайно популярним, адже потребує від оперного співака досконалої техніки володіння голосом. Цю техніку демонстрував соліст Національної опери України Юрій Захожий-Катренко шанувальникам музичного мистецтва, що зібралися 21 квітня 2017 року у залі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Режисером та ведучим творчого вечора виступив заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта.  

У виконанні співака пролунали твори з відомих опер П. Чайковського, Дж. Пуччіні, М. Лисенка, П. Масканьї, пісні у власній обробці Ю. Захожого-Катренка. Акомпанували співакові концертмейстери Елеонора Акчуріна та Віктор Заєць.
Композиторська діяльність Юрія Захожого-Катренка розпочалася із вправ із сином, також Юрієм. Згодом ці вправи з імпровізацій дали поштовх для створення двох альбомів фортепіанних п’єс. Цього вечора у концерті взяли участь юні обдарування – студенти музичного училища імені Л. Ревуцького, які представили інструментальні твори композитора. «Вальс» виконала Варвара Кінжибало, «Романс» - Юрій Захожий, «Концертну п’єсу для двох роялів» - Єлизавета Висоцька та Іван Савченко. Юрій Захожий-Катренко є автором і великих фортепіанних творів, зокрема, відомої «Української меси», створеної до річниці Чорнобильської трагедії.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode