ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ВЕЛИКОЇ УКРАЇНКИ РАЇСИ РЕШЕТНЮК

МЕМОРІАЛЬНИЙ ЗАХІД

У травневі дні три роки тому покинула цей світ видатна артистка і громадська діячка Раїса Решетнюк. 3 травня 2017 року біля її могили на цвинтарі Яцево зібралися колеги, соратники, друзі. Ведучий поминального заходу заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта співпрацював з Раїсою Решетнюк понад сорок років, познайомившись ще у далекому 1973-му на сцені Чернігівської обласної філармонії. Він назвав її Майстром художнього слова, рівня якого досягають лічені артисти. А ще вона засновник і перший голова Чернігівського відділення Союзу українок, член Конгресу українських націоналістів, активістка Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, лауреат премії Михайла Коцюбинського, лауреат премії Софії Русової, заслужена артистка України.

Вдячні колеги і керівництво Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм здійснили важливу справу по встановленню пам’ятника на могилі відомого у Чернігові подружжя Юрія Костарчука та Раїси Решетнюк. І цього дня настоятель храму Святої Великомучениці Катерини Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Роман Кіник освятив пам’ятник та відправив заупокійну літію.
Урочисто пролунали духовні твори у виконанні вокальної групи академічного народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.

Віддаючи шану яскравій талановитій людині, артистці, режисеру, громадському і культурному діячеві, генеральний директор і художній керівник Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергій Теребун наголосив, що наш людський і моральний обов’язок зберігати у пам’яті таких людей, які своє життя віддали культурі, мистецтву, розбудові нашої держави. «Вони віддали себе повністю. Час невпинний, і на жаль відходять від нас люди, які могли б іще багато зробити. Ми будемо їх пам’ятати, продовжувати їхню справу. Поки ми їх пам’ятаємо, вони з нами», - сказав він.

Зі словами вдячності за багатолітню співпрацю і вклад у відродження національної спадщини виступив директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника М. М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський. Він приніс до могили Раїси Решетнюк квіти із саду Михайла Коцюбинського, її улюблений бузок.

Раїса Решетнюк живе у пам’яті багатьох, для кого вона стала наставником, прикладом любові до людей, патріотичного служіння Батьківщині. «Вони зробили з мене людину», - палко промовив слова вдячності подружжю Костарчук-Решетнюк поет і громадський діяч Славко Журавель. «Вона навчила мене любити Україну, боротися за неї, гордо носити вишиванку, пишатися тим, що народилася українкою на світі. Вона мала велику енергетичну силу, якою запалювала усіх оточуючих», - схвильовано розповіла Ольга Журило, яка продовжує справу Раїси Решетнюк, очолює Чернігівське відділення Союзу українок.

Колега Раїси Решетнюк, заслужений працівник культури України Микола Борщ згадав її титанічну працю по селах і містечках області, коли вона сама йшла до людей, де вони працювали у полі, і там, біля напівзруйнованих сільських споруд несла їм українське слово. «Непересічна українка!», - наголосив він.

Відомий культурний і громадський діяч нашого міста і області Володимира Приходько розповів присутнім, що коли б не прийшла до приймальні пані Раїса, він завжди відкладав для неї усі справи. «Вона ніколи нічого не просила для себе, тільки для людей і для спільної справи безкорисливого служіння своєму народові», - наголосив він. І подякував керівництво Чернігівського обласного філармонійного центру за спорудження пам’ятного знаку знаменитому подружжю Костарчук-Решетнюк.

Вшанування пам’яті таких видатних людей нагадує про яскраві долі земляків, які навіть після їх земної кончини продовжують запалювати серця людей своїм прикладом.

Віра Лобановська

Сюжет: Телеканал Новий Чернігів

Сюжет: "Сівер Центр"


QR-Code generated with LudwigQRCode