ЮЛІЯ ЛИТВИНОВА ТА СТУДЕНТИ-ВОКАЛІСТИ У ТВОРЧОМУ ПРОЕКТІ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ

ЮЛІЯ ЛИТВИНОВА


Сьома програма з циклу «Вокальний абонемент» порадувала яскравим святом музичного мистецтва відвідувачів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, які завітали на концерт 14 травня 2017 року.

Еволюцію майстерності і розвитку свого таланту можна було побачити в межах цієї однієї програми. У першому відділенні виступала випускниця нашого Чернігівського музичного училища імені Л. Ревуцького, нині вже лауреат міжнародних конкурсів, солістка оперної студії Національної музичної академії ім. П.І. Чайковського Юлія Литвинова. У її виконанні сольно, а також у дуеті з солістом Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва Сергієм Макієнком пролунали музичні шедеври з опер Петра Чайковського, Джакомо Пуччіні, Джузеппе Верді. І це було справжнє свято оперного мистецтва!

У другій частині концерту виступали майбутні колеги Юлії Литвинової, студентки вокального факультету музичного училища: лауреат І премії фестивалю-конкурсу музичного мистецтва «Харківські асамблеї» Діана Мазур, лауреат премії конкурсу «Перлини мистецтв» Юлія Макаренко, вокалісти Анастасія Буряк, Олеся Січкарчук, Віталіна Турейська, Анна Ященко, Марія Шумар. Репертуар був надзвичайно різноманітним. Пролунали відомі шедеври оперної класики композиторів Дж. Верді, Ж. Оффенбаха, Дж. Пуччіні, Г. Доніцетті, В.А. Моцарта, номери з оперет та народні пісні. Молоді артистки виступали сольно, дуетами і тріо, вражаючи публіку яскравими образами, костюмами, володінням голосом і навичками ансамблевого співу, акторською майстерністю. Акомпанували вокалістам концертмейстер Київського академічного муніципального театру опери та балету для дітей та юнацтва Юлія Ященко, а також Віктор Заєць, Наталія Пономаренко та Олена Оксенич.

Вокалісти цього концерту – вихованки народної артистки України, викладача й завідувачки відділу сольного співу Чернігівського музичного училища імені Л. Ревуцького Лариси Роговець. Символічно, що концерт відбувався у Всесвітній день матері. Тож користуючись нагодою, юні артистки схвильовано дякували пані Ларису як свою творчу маму, а вона у відповідь зворушливо ділилася почуттям любові до своїх талановитих і старанних учениць.

Представляючи аудиторії номери концерту, координатор творчого проекту «Вокальний абонемент» заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта особливо відзначив, що Чернігів має славну історію музичної культури, і зокрема, оперної: «Хочу поділитися з вами враженнями від найщасливіших годин моїх наукових досліджень. Вони припали на той час, коли я вивчав оперний репертуар періоду 1895-97 років: у нас в Чернігові на території сучасного скверу імені Попудренка було показано 72 опери!» Олег Васюта також пригадав славетного земляка, диригента Олександра Горєлова, який керував Чернігівським симфонічним оркестром і Чернігівським музично-драматичним товариством у період 1895-99 років і закладав підвалини розвитку оперної культури на Чернігівщині. І відзначив, що нині цю історію продовжують, готуючи професійних співаків, наші відомі викладачі, такі як заслужений артист України В’ячеслав Литвинов, народний артист України Віктор Субачєв, народна артистка України Лариса Роговець. А молоді виконавці доводять свою здатність прославляти Чернігівщину на високому культурному і творчому рівні.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode