ДИВОВИЖНИЙ, НЕЗРІВНЯННИЙ СПІВ TENORS BEL’CANTO У ЧЕРНІГОВІ

TENORS BELCANTO

Концерт розпочався стрімкою появою на сцені Миколи Сукача, який постав за диригентським пультом. Він був у дуже піднесеному настрої у передчутті того чудового музичного подарунку, який отримає цим вечором чернігівська публіка. Адже на його запрошення до нас завітали знамениті «TENORS BEL’CANTO» зі Львова – заслужені артисти України Василь Понайда та Роман Трохимук, а також Тарас Глова і Роман Антонюк. 19 травня 2017 року на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм разом з академічним симфонічним оркестром «Філармонія» під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача вони творили мистецькі шедеври! У залі філармонії був повний аншлаг.

Пролунали популярні твори з оперет І. Кальмана, Й. Штрауса, Ф. Легара, з опери «Федора» У. Джардано (У. Джордано. Fedora - Arie Lorissa), знамениті вокальні твори «Закоханий солдат» Е.Канніо (Е. Канніо ‘O surdato’nnammurato), дивовижний за красою твір на вірші Папи Іоанна Павла II «La tua semplicità» (Кароль Войтила, Антоніо Гальбіаті. La tua semplicità),  запальний «Funiculi , funicula» Л. Денца, знаменита композиція «Besame mucho» К. Веласкес, зворушлива пісня «You Raise Me Up» Р.Ловланда-Б.Грехема, «O, sole mio» Е. ді Капуа, інші популярні твори музичної культури світу. А «Yellow submarine» Дж. Леннона-П.Маккартні співали усім залом.

І звісно, українська класика в авторському баченні «TENORS BEL’CANTO» неперевершена! Вони виконали українську народну пісну «Ніч яка місячна», «Коли розлучаються двоє» Миколи Лисенка, «Ой, ти дівчино, з горіха зерня» А. Кос-Анатольського, а ще - «Я піду в далекі гори» незабутнього Володимира Івасюка. Відомі арії – Тассіло з оперети І. Кальмана «Маріца» (І. Кальман. Gräfin Mariza - Tassilo Song) та Барінкая з оперети Й. Штрауса «Циганський барон» (Й. Штраус. Der Zigeunerbaron - Aria Barinkaya) виконувалися українською. Дуже проникливо звучить рідною мовою: «Лише тут я знайшов щастя, волю й любов!»
Здавалося, що ось ця пісня, або саме ця арія у їхньому виконанні – вершина досконалості, і краще вже не буває! А вони дивують новим номером – і подиху не вистачає від захвату, і зал гримить від овацій! Дуже гармонійно в програмі концерту чергувалися вокальні номери з віртуозним виконанням оркестром «Філармонія» прекрасних симфонічних творів – «Палладіо» К. Дженкінса, «Oblivion» А. П’яццоли.

Чернігівська публіка влаштувала своїм фаворитам справжню овацію, і ця любов взаємна: співаки вже кілька разів виступали у нашому місті, і свій професійний успіх пов’язують, у тому числі, з Черніговом, з симфонічним оркестром Чернігівського філармонійного центру і його керівником Миколою Сукачем.
Прощаючись із глядачами, від імені колективу «TENORS BEL’CANTO» Роман Антонюк подякував своїм шанувальникам і колегам-музикантам і сказав наступне: «Ми цього року вже на рубежі нашого десятиліття. І половину цього шляху ми пройшли пліч-о-пліч з цим прекрасним оркестром. І не тільки пройшли, ми навіть народили два диски. Дуже багато оркестрів грають ноти, а цей оркестр виконує музику. Кажуть, що музика – мова Ангелів. То в цьому оркестрі присутні Ангели…»
«TENORS BEL’CANTO» побували у багатьох країнах світу, за десять років – близько тисячі концертів. Але У Китаї ще не були, і логіка життя підказує, що це невдовзі станеться. Тож вони підготувалися, і на завершення концерту ще й вразили чернігівців «O, sole mio» Е. ді Капуа китайською мовою. У виконанні дивовижних «TENORS BEL’CANTO» всі твори, будь-якою мовою, звучать однаково досконало!

Віра Лобановська

Довідково: Колектив «TENORS BEL’CANTO» створений 2007 року. У його складі три тенори: заслужений артист України Василь Понайда, заслужений артист України Роман Трохимук, Тарас Глова та баритон Роман Антонюк. Колектив співпрацював з відомими диригентами, такими як Войтек Мрозек (Польща), Сергій Бурко (м. Львів ), Василь Турянин (м.Івано- Франківськ), Руслан Дорожівський (м.Івано- Франківськ), Мирон Кріль (м.Тернопіль), Мирон Юсипович (м.Львів), Іво Ліпановіч (Хорватія), Микола Сукач (м.Чернігів).
«TENORS BEL’CANTO» брали участь у міжнародних фестивалях: XVII фестиваль «Музика в Сандомєжу», м.Сандомєж,Польща; Рок-фестиваль «Мазепа-фест», м.Полтава; фестивалі польського кіно, м.Гданськ, Польща; закриття фестивалю «Прикарпатська весна», м.Івано-Франківськ; відкриття XVI фестивалю «Басчарсійські ночі», м.Сараєво, Боснія і Герцеговина; закриття фестивалю «Сезони високого мистецтва -2011», м.Євпаторія,Крим; ХІІ Міжнародний фестиваль «Сіверські музичні вечори», м.Чернігів; Міжнародний фестиваль «Молода Галичина», м.Новояворівськ.
Учасники квартету «TENORS BEL’CANTO» гастролювали в багатьох країнах світу, а саме: Україні, Канаді, Росії, Польщі, Румунії, Чехії, Болгарії, Македонії, Бельгії, Нідерландах, Німеччині, Великобританії, Іспанії, Франції, Угорщині, Австрії, Швейцарії, Італії, Північній Кореї, Боснії і Герцеговині.

--
Фоторепортаж Віктора Кошмала


QR-Code generated with LudwigQRCode