ФОРТЕПІАННИЙ КОНЦЕРТ ВІД ОЛЕКСІЯ НАБІУЛІНА

ОЛЕКСІЙ НАБІУЛІН


26 квітня 2017 року на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм виступав всесвітньо відомий піаніст Олексій Набіулін. Він приїхав до Чернігова на запрошення художнього керівника та головного диригента академічного симфонічного оркестру «ФІЛАРМОНІЯ», заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача.

Олексій Набіулін - лауреат багатьох міжнародних конкурсів, і одним із його найвагоміших перемог є друга премія на Міжнародному конкурсі імені П.Чайковського. Тож перше відділення було присвячене цьому композитору: у супроводі симфонічного оркестру Олексій Набіулін блискуче виконав знаменитий Концерт для фортепіано з оркестром ​№1 сі-бемоль мінор. Представляючи публіці Олексія Набіуліна, Микола Сукач зауважив, що у нього душа українця, а його світогляд не може не зачарувати. Хоч він народився у Норильську, навчався у Москві, але його мама українка. І коли у нашій країні розпочалися трагічні події 2014 року, відтоді він спілкується з українськими друзями виключно українською. І на чернігівському концерті був вбраний у вишиту сорочку, як і Микола Сукач. «На щастя він не належить до тих 86% мешканців РФ, які підтримують міжнародну політику Путіна», - наголосив Микола Сукач.

З Олексієм Набіуліним вони познайомилися у 2008 році, на фестивалі С. Рахманінова, де Микола Сукач диригував Харківським філармонійним оркестром. «З того часу у нас зав’язалася творча чоловіча дружба», - зауважив диригент. Завдячуючи цій дружбі, чернігівські шанувальники фортепіанної музики мали можливість почути проникливу гру чудового музиканта. У другому відділенні пролунали твори Р. Шумана (Три новелети, з тв. 21: №1 фа мажор, №7 мі мажор, №8 фа-дієз мінор), К. Дебюссі (Дві арабески, три прелюдії) та О. Скрябіна (Соната №3 фа-дієз мінор, тв.23). На прохання публіки, останній твір піаніст зіграв на БІС.

Віра Лобановська

Довідково:
Олексій Набіулін народився у Норильську у 1978 році, навчався у Дитячій школі мистецтв, потім у Московській Центральній середній спеціальній музичній школі. Виступав з делегацією Радянського Дитячого Фонду на благодійних концертах у Канаді, а згодом у турне «Російські віртуози» у Німеччині. Продовжив навчання у Московській Консерваторії, а потім в аспірантурі у професора Михайла Воскресенського. Олексій Набіулін є лауреатом багатьох міжнародних конкурсів: 1992 р. – III премія на першому юнацькому міжнародному конкурсі ім. П.І. Чайковського у Москві; 1998 р. – І премія і спеціальний приз за краще виконання творів Ф. Шуберта на ХХIII конкурсі піаністів ім. А. Казагранде в м. Терни, Італія; 2000 р. – І премія і спеціальний приз за краще виконання творів Джона Фільда на V Міжнародному конкурсі піаністів у м. Дубліні, Ірландія; 2002 р. – ІІ премія, срібна медаль і спеціальні призи Московської Консерваторії і телеканалу «Культура».

Він виступає на великих сценах світу, гастролює по країнах Східної і Західної Європи, Америки, Південно-Східної Азії, Африки. Творчість музиканта відображена у компакт-дисках фірм «Audite» з творами С. Прокоф’єва та С. Рахманінова, «Мелодія» з творами Ф. Шуберта, «Triton» із записами виступів на конкурсі ім. П.І. Чайковського.  Від 2012 року Олексій Набіулін поєднує концертну діяльність з викладанням у Московській Консерваторії. (За даними http://muzkarta.info/solist/aleksey-nabiulin/biografiya).

--
Фоторепортаж Віктора Кошмала


QR-Code generated with LudwigQRCode