«СВІТ ТАНЦЮ» РОЗПОЧАВ ТВОРЧЕ ЖИТТЯ У ЧЕРНІГОВІ

ЗИМОВА КАЗКА


Грандіозна мистецька подія сколихнула чернігівську хореографічну спільноту та шанувальників мистецтва танцю 2 червня 2017 року. Цього дня до нашого міста завітав зірковий десант з Києва: керівники та студенти Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря». Вони привезли виставу-балет «Зимова казка» у виконанні студентів Коледжу. На сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбувся прем’єрний показ балету у постановці заслуженого артиста України Олександра Нестерова, здійсненої за мотивами хореографії Павла Вірського.

І це справді був почерк Майстра – незабутнього Павла Вірського! Його стиль хореографії проглядався в усьому: у видовищності й стрімкості дійства, у гордій поставі танцівників, у точності їх рухів і взаємодії, неймовірній акторській грі! І до болю зворушлива історія зрадженого кохання – надзвичайні враження!
Задоволений виступом своїх студентів та гарячою підтримкою чернігівської публіки, з вітальним словом виступив Олександр Нестеров, заслужений артист України, завідувач відділенням народної хореографії Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря». «З нами сьогодні сам дух незабутнього Павла Вірського!», - промовив знаменитий хореограф.

Цікаву історію роботи над балетом розповів глядачам Ректор Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря», заслужений діяч мистецтв України Андрій Лягущенко. Він повідомив, що це була остання і незакінчена робота Павла Вірського, який завжди тяжів до великих форм і мріяв про Театр танцю. Постановку завершили учні і колеги видатного хореографа, ті, хто брав участь у репетиціях. З ініціативою відродити виставу виступили композитор і диригент Євген Досенко, заслужений діяч мистецтв України, який працював в ансамблі танцю за часів Павла Вірського, а також Лілія Мельничонок, солістка ансамблю того часу, дружина композитора - автора музики до балету Ігоря Іващенка.

«Це дійсно дуже високе мистецтво, до якого ми долучилися. Геніальна хореографія Вірського – це інтелект нашої нації, це її генетичний код! Недарма виступи нашого ансамблю танцю, який несе цю хореографію по всьому світу, свідчать, що вона зрозуміла всюди!» - таку оцінку українській національній школі танцю та її фундаторам висловив Ректор Коледжу Андрій Лягущенко. Він, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого також є одним із засновників Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю ім. С.Лифаря» та незмінним її керівником. Нині цей мистецький вищий навчальний заклад святкує вже 15 років свого життя. Вітання від Міністра культури України Євгена Нищука та Київського міського голови Віталія Кличка зачитав зі сцени філармонійного центру автор та ведучий нового мистецького проекту «СВІТ ТАНЦЮ», заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта.

Зі сцени філармонійного центру до глядачів також звернулася керівник управління культури та туризму Чернігівської міської ради Олена Савченко. Від свого імені та від імені міського голови Чернігова Владислава Атрошенка вона запевнила у підтримці нового мистецького проекту «СВІТ ТАНЦЮ», започаткованого Олегом Васютою і так яскраво відкритого цього вечора провідними хореографами України.

Активно підтримують творчий проект також депутат Чернігівської міської ради Наталія Хольченкова, керівник колективу «Слов’яни», заслужений працівник культури України, відмінник освіти України Володимир Дядечко, представник Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Євген Лазаренко. Вони також привітали шановних гостей та глядачів зі святом танцю.

«Виставою «Зимова казка» Академії танцю імені Сержа Лифаря ми розпочали сьогодні творчий проект «СВІТ ТАНЦЮ», народжений у цьому педагогічному і студентському колективі», - проголосив Олег Васюта. Захопившись високим рівнем майстерності та творчими здобутками хореографічного ВИШу, він вирішив докласти усіх зусиль, щоб чернігівські глядачі могли насолоджуватися таким мистецтвом – і це вдалося.

З великою вдячністю Олег Васюта звернувся до посадовців, творчих працівників, до установ і організацій, які долучилися до реалізації проекту і підтримуватимуть його надалі. Творчий проект проходить за підтримки Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, Чернігівського обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Чернігівської облдержадміністрції, Чернігівського обласного відділення Національної хореографічної спілки, а також хореографічної спілки міста, Управління культури та туризму Чернігівської міської ради та Чернігівського міського голови.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode