ЯК РОЗБУДИТИ ГЕН УКРАЇНЦЯ – ФЕСТИВАЛЬ У СЕЛІ ПІСКИ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ

IV Фестиваль “Відродження українського села, його духовності і культури” (с. Піски, 10.06.2017)


Погода не питає в артистів, де вони виступатимуть сьогодні – чи в теплому залі, чи на відкритій сцені. І 10 червня 2017 року природа влаштувала справжнє випробування: день був не по-літньому прохолодним і похмурим.

Який порятунок від холоду? На це у керівника «Сіверських клейнодів» Сергія Вовка коротка відповідь: «Сцена!» І Академічний ансамбль пісні і танцю Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм «Сіверські клейноди» відпрацював на підмостках сільської вуличної сцени у селі Піски Бахмацького району на повну потужність, незважаючи на погодні умови.

Артисти ансамблю завжди віддаються повністю – чи це виступ на Хрещатику у Києві, чи у селі Піски на Чернігівщині. Цього разу у Пісках, відбувалася грандіозна подія – відкриття ІV-го Всеукраїнського фестивалю «Відродження українського села, його духовності й культури». Концертом «Сіверських клейнодів» відкривалася фестивальна програма. На сільському просторі чудово сприймаються народні композиції, що їх записують артисти і дослідницька група колективу. А під запальні мелодії оркестру ансамблю, разом з танцівниками та вокалістами, глядачі танцювали і підспівували – бо неможливо встояти на місці, коли на сцені «Сіверські клейноди»!

На урочисте відкриття IV-го Всеукраїнського фестивалю «Відродження українського села, його духовності й культури» у село Піски Бахмацького району прибули голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур, народний депутат України Валерій Давиденко. Фестиваль вже став традиційним. Започаткований 5 років тому з ініціативи керівника господарства «Пісківське», депутата обласної ради Валерія Колоші (фестиваль не відбувався тільки у 2014 році через трагічні події у країні).

На території фестивалю розгорнулася ярмарка, харчевні, містечко майстрів, качелі-каруселі-батути, знайшлося місце і для кінного шоу, і для футбольного поля,і для глядацької зали зі сценою. У програмі безліч оригінальних майстер-класів – для відчуття себе справжнім сільським мешканцем: з коління дров, орання плугом, молотіння пшениці ціпом, косіння трави, їзди верхи на коні; а також з традиційних ремесел – гончарства, ковальства, українського розпису.

У перший день фестивалю відбулися конкурси фольклорних та хореографічних колективів, у яких взяли участь дитячі, юнацькі та дорослі аматорські колективи районних будинків культури з усієї області. У представницькому журі - народна артистка України Алла Кудлай, а також відомі митці: композитор Ніколо Петраш; заслужений діяч мистецтв України поет-пісняр Степан Галябарда; заслужений діяч естрадного мистецтва України композитор Ігор Білик. У неділю учасники фестивалю зустрічали ікону Великомученика Пантелеймона з мощами зі святої гори Афон, хресною ходою йшли селом до Храму Казанської Божої Матері на Божествену літургію на чолі з Високопреосвященнішим Іренеєм, архієпископом Ніжинським і Прилуцьким та священством Бахмацького округу.

Різноманітна концертна програма фестивалю, у якій взяли участь відомі колективи: Академічний ансамбль пісні і танцю Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм «Сіверські клейноди», художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк; естрадний оркестр Державної служби України з надзвичайних ситуацій, керівник майор Руслан Симоненко; циганський колектив з міста Лубни. А ще відбулися: прослуховування та відбір Оксаною Пекун майбутніх учасників для знаменитої передачі «Фольк-мюзік»; показовий фольклорний обряд «Сільська Толока»; змагання кінно-спортивного клубу «Козацький дух», а також феєричне кінно-трюкове шоу під керівництвом Євгенія Крутова.

Вражений масштабами фесту, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч пообіцяв всебічну підтримку з боку обласної влади, аби у подальшому фестиваль не тільки став традиційним, але й вийшов на міжнародний рівень. «Ми всі хочемо, щоб на селі було якомога більше молоді. А щоб молодь приїжджала і залишалась на селі, треба, щоб їй тут було цікаво жити. Не гірше, ніж у місті. І такі фестивалі сприяють цьому», - сказав керівник області. Він зауважив, що розвиток аграрного сектору вже зараз демонструє - заробітні плати на селі можуть бути значно вищими за міські. При тому, що і побутові умови сьогодні нічим не відрізняються від міських, а жити у своєму будинку насправді вільніше. Валерій Куліч переконаний, що у нашого села гарні перспективи за умови створення достатньої кількості робочих місць та гідної оплати праці. А про те, що дозвілля тут можна організувати на найвищому рівні свідчить фестиваль у селі Піски.

Про історію виникнення фестивалю розповів його натхненник та ініціатор, керівник господарства «Пісківське» Валерій Колоша: «Ідея виникла, коли ми були у Києві на козацькому зібранні. Сиділи на київських пагорбах, спілкувалися, і наша молодь розмірковувала, як переїхати у село і як там жити. І я запропонував ідею такого фестивалю. Нас підтримала Ніжинська єпархія. І коли вдалося організувати перший фестиваль, то побачили, як людям це сподобалось». Проте, як розповів далі Валерій Колоша, молоді люди, багато з яких вже народилися у місті, критикували організаторів: «Ви не вмієте робити фестивалі, у вас не така музика!» «Але коли після танців о другій ночі всі пішли відпочивати – раптом на все село залунала українська пісня! І я тоді сказав всьому нашому оргкомітету: «Ми таки робимо правильну справу, раз ми у них розворушили ген українця!». А вони приїхали такі собі - в наколках, у рваних джинсах по моді, але згадали таки українські пісні!»
Так українська пісня перемагає всі перепони у часі і просторі. Фестиваль є також чудовим майданчиком для спілкування, обміну думками, народження нових ідей. Валерій Колоша також повідомив про новий проект, що його започатковано цього року – «Діти і фольк-мюзік» з Оксаною Пекун: для залучення молоді у мистецтво фольклору і народження нових колективів.

А на «Сіверські клейноди» цього дня чекала ще й така приємна несподіванка як подяка від організаторів фестивалю: «За підтримання й укріплення духовних та культурних традицій українського народу Подякою ІV Всеукраїнського фестивалю «Відродження українського села, його духовності й культури» нагороджується Академічний ансамбль пісні і танцю Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм «Сіверські клейноди». «Слава Україні!» - проголосив художній керівник та головний диригент ансамблю Сергій Вовк, отримуючи нагороду на фестивальній сцені.

На відкритті IV Всеукраїнського фестивалю «Відродження українського села, його духовності й культури» у селі Піски Бахмацького району Чернігівщини побувала Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode