VII ОБЛАСНИЙ ФОЛЬКЛОРНИЙ ФЕСТИВАЛЬ-КОНКУРС ІМ.В.ПОЛЕВИКА

polevik

4 червня 2017 року на Чернігівщині відбувся VII обласний фольклорний фестиваль-конкурс імені Василя Полевика. Він був традиційно організований на малій Батьківщині відомого фольклориста і культурного діяча: заходи відбувалися у його рідному селі Займище та у районному центрі - місті Сновськ.

Метою фестивалю-конкурсу є відродження і збереження пісенної та музичної спадщини Чернігівщини, а також вшанування пам’яті видатного фольклориста, лауреата обласних премій імені Григорія Верьовки, Бориса Грінченка та премії Фонду культури, заслуженого працівника культури України, уродженця села Займище – Василя Івановича Полевика.
 
На фестиваль прибули представники державних установ та органів місцевого самоврядування, які виступили організаторами заходу, а саме: Чернігівська обласна державна адміністрація; Чернігівська обласна рада; Департамент культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації; Обласний методичний центр навчальних закладів культури і мистецтв; Сновська міська об’єднана територіальна громада; Сновська районна державна адміністрація; Сновська районна рада.

Серед почесних гостей: перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Леонід Сахневич; голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, Сновський міський голова Олександр Медведьов; голова Сновської районної державної адміністрації Валерій Радібеда, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Олександр Левочко, керівник Сновського відділення Чернігівського земляцтва в місті Києві Лариса Моцар, а також донька Василя Полевика Олена Сотникова.

Обласний фольклорний фестиваль-конкурс імені Василя Полевика було засновано у 2009 році на його батьківщині на вшанування його пам'яті. Фестиваль-конкурс недаремно носить це ім’я, бо є своєрідним продовженням мистецьких традицій, які Василь Полевик заклав своєю працею з фольклорними колективами області у п’ятдесятих-дев’яностих роках минулого століття.

Саме тому серед програмних вимог до учасників конкурсу - виконання народних пісень, які зібрав, розшифрував та  переклав на ноти видатний фольклорист. Оцінювало конкурсні виступи фахове журі у складі:  Голова журі – директор Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, кандидат мистецтвознавства, кавалер ордену «За видатні досягнення в музичному мистецтві», заслужений артист України Володимир Дорохін; заступник голови журі – заступник директора Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв Світлана Сакір; секретар журі – провідний методист з фольклорного жанру обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв Оксана Пронченко. Члени журі: головний хормейстер обласного навчально-методичного центру культури і мистецтв Ольга Коцур; художній керівник та головний диригент академічного Чернігівського народного хору обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур; викладач Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, кавалер ордену княгині Ольги ІІІ ступеня Ольга Синиця; викладач Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, заслужений працівник культури України Іван Синиця; завідувач відділення практичної підготовки студентів, викладач хорових дисциплін Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької Максим Остапко.

Нагородження переможців фестивалю-конкурсу відбулося в селі Займище під час святкового гала-концерту. Учасники урочистого заходу вшанували видатного земляка покладанням квітів на його могилу у рідному селі Займище, а також біля меморіальної дошки, відкритої на його честь у місті Сновськ. Премію імені Василя Полевика за значний особистий внесок у збирання та збереження фольклорної спадщини, пов’язаної з Чернігівщиною, отримала керівник зразкового вокального ансамблю «Світлячок» Сновського будинку культури Ольга Сенченко. Учасники урочистостей також привітали одного з ініціаторів цього фестивалю-конкурсу, лауреата обласної премії імені Василя Полевика, Почесного громадянина села Займище Леоніда Смоляка, якому Указом Президента України присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».

В рамках проведення свята працювала виставка образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, фотовиставка з історії обласного фольклорного фестивалю-конкурсу імені Василя Полевика та історії села Займище, відбувалися спортивні змагання, працював ігровий майданчик обласного лялькового театру.
В урочистих заходах взяли учать Чернігівський академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура та естрадні виконавці обласного філармонійного центру. Ведучі програми - артисти обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Інна Василенко та Дмитро Обєдніков.

Довідково: Василь Іванович Полевик - подвижник у збиранні, збереженні і пропаганді пісенної спадщини Придесення. Він записав понад чотири з половиною тисячі народних пісень, видав двадцять чотири збірки пісень Чернігівщини. П’ятистам постійно діючим колективам області надавав допомогу, виводив до звання «народних», до виступів на республіканських і зарубіжних сценах, збагачував репертуар.

Він народився у селі Займище Щорського району 1925 року. Свій творчий шлях розпочав у 1946 році музикантом військового оркестру, згодом був командиром музичного взводу. Після закінчення Гомельського музичного училища працював керівником хору клубу залізничників станції Щорс, старшим методистом обласного будинку культури. Він став першим директором Чернігівського музичного училища імені Левка Ревуцького у 1961 році, майже чотирнадцять років очолював Чернігівську обласну філармонію. Паралельно з основною роботою керував хорами в селах Займище, Іванівка, Кувечичі, Вихвостів.
Закінчив два спеціальних вищих учбових заклади – Московський музично-педагогічний інститут імені Гнесіних та Київську консерваторію.

З тисяча дев’ятсот вісімдесят п’ятого року був завідувачем відділом фольклору в обласному центрі української народної творчості. Помер Василь Полевик 1999 року. Обласний фольклорний фестиваль-конкурс імені Василя Полевика було засновано у 2009 році на його батьківщині на вшанування його пам'яті.
Деякі факти: У 1965 році організував перший в Україні молодіжний фестиваль в рамках Всесоюзного фестивалю молоді, на якому були присутні колективи з усієї області та сусідньої Білорусі. 1957 року керований ним хоровий колектив села Займище виборов почесне третє місце серед усіх хорів України на Республіканському фестивалі, де перше місце посів хор Верьовки, а друге – Черкаський хор. У 1991 році започаткував традиційні Займищанські свята фольклору.


QR-Code generated with LudwigQRCode