НЕТЛІННЕ СЛОВО У ДРЕВНЬОМУ НОВГОРОД-СІВЕРСЬКОМУ

НЕТЛІННЕ СЛОВО - 2017

Восьмий Міжнародний літературно-мистецький фестиваль «Нетлінне «Слово…» відбувся у Новгород-Сіверському 17 червня 2017 року. Він присвячений унікальній літературній пам’ятці майже тисячолітньої давнини – «Слову о полку Ігоревім» і покликаний привернути увагу до історичних джерел, до розуміння витоків генетичного коду нації.

У місті все підпорядковано дослідженню головної історичної спадщини – «Нетлінному «Слову». Адже саме тут, у древньому Новгороді-Сіверському, народився і виріс князь Ігор, звідси він пішов у похід на половців у 1185 році. Йому на той час було лише 34 роки!

На території Спасо-Преображенського монастиря розташований історико-культурний музей-заповідник «Слова о Полку Ігоревім». Це зосередження всіх можливих археологічних і літературних знахідок, місце проведення дискусій і обговорень, де всі зацікавлені намагаються знайти відповіді на сучасні питання у давній історії. Події тих літ, красу слов’янських обрядів, атмосферу мужності і стійкості у боротьбі з ворогом відтворили артисти Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм у жанровій композиції біля стін Північної вежі. На мистецьку акцію прибули поважні гості: заступник голови, керівник апарату Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, голова постійної комісії з питань освіти, науки і культури та інформаційної сфери Чернігівської обласної ради Сергій Журман, Новгород-Сіверський міський голова Олег Бондаренко, голова Новгород-Сіверської районної ради В’ячеслав Кауфман, виконувач обов’язків голови Новгород-Сіверської районної державної адміністрації Неля Чугаєва, Шосткинський міський голова Микола Нога. На свято прибув також і його ініціатор – письменник, кавалер ордена «Служіння мистецтву» ІІ ступеня, член Національної спілки письменників України Юрій Сбітнєв. Він вже понад 70 років вивчає літературний шедевр «Слово о полку Ігоревім» і пропонує свої оригінальні трактування описаних історичних подій.

День був сонячним, серед яскравої зелені, прекрасних клумб монастиря, на фоні древніх будівель фортеці артисти філармонійного центру піснями і музикою зустріли почесних гостей біля Північної вежі. Крутими дерев’яними сходами гості піднялися нагору, щоб оглянути простір і уявити, що відчував князь Ігор і його воїни, які мусили боронитися від знахабнілого ворога. І сьогодні історія ніби знову повторюється, і «Слово…» набуває нового сучасного змісту.

Урочисте відкриття фестивалю розпочалося у міському парку ім. Т. Шевченка, де у живому виконанні академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура пролунав Гімн України, який підхопили учасники фестивалю. Потім артисти філармонійного центру запропонували глядачам зворушливу жанрову композицію, відтворивши мистецькими засобами історичний епізод зборів князя Ігоря у небезпечний похід і прощання з коханою дружиною Ярославною. Після мистецької композиції глядачі довго не відпускали «Князя Ігоря» та «Ярославну», влаштувавши фотосесію поблизу сцени.

Артисти філармонійного центру відпрацювали потужний концерт. У ньому взяли участь: академічний народний хор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур, балетмейстер Віктор Войников; тріо бандуристок у складі Лідії Тарасенко, Лілії Козлової, Наталії Лагунець Капели бандуристів ім. О. Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру, художній керівник та головний диригент заслужена артистка України Раїса Борщ; солісти Чернігівського обласного філармонійного центру заслужений артист України Сергій Сулімовський, лауреат міжнародних конкурсів Ольга Печко, заслужений працівник культури України Світлана Пилипенко, артист розмовного жанру Дмитор Обєдніков. Ведуча концертної програми, а також Княжна Ярославна – артистка обласного філармонійного центру Інна Василенко. У ролі князя Ігоря – Ігор Василенко. Звукорежисер – Володимир Попов. Режисер-постановник – Заслужений діяч мистецтв України Юрій Кравчук.

Віра Лобановська

Сюжет: "Сівер Центр"


QR-Code generated with LudwigQRCode