СВЯТО ВЕЛИКИХ МАЙСТРІВ МУЗИКИ НА СЦЕНІ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ

ОЛЕГ КРИСА


Всесвітньо відомий американський скрипаль з України Олег Криса свій 75-річний ювілей відзначив концертним туром українськими містами. Разом з другом і колегою, також відомим піаністом Миколою Суком, вони гастролювали у Львові, Чернівцях та Києві. А 19 червня 2017 року їх віртуозною грою насолоджувалися чернігівські шанувальники музичного мистецтва.

Таке свято музики у Чернігові стало можливим завдяки запрошенню головного диригента Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського філармонійного центру фестивалів та концертних програм Миколи Сукача, з яким Олега Крису та Миколу Сука пов’язує давня дружба. Микола Сукач розповів глядачам цікаві подробиці вражаючих творчих біографій обох музикантів.

Олег Криса закінчив Львівську спеціалізовану музичну школу імені Соломії Крушельницької, де вчився у відомого педагога Костянтина Михайлова, а потім Московську консерваторію та аспірантуру по класу видатного скрипаля Давида Ойстраха. Був солістом Київської філармонії, викладав у Київській, Московській консерваторіях, Московському музично-педагогічному інституті імені Гнесіних. За часів життя у Києві він шість років був невиїзним, і єдина країна, куди його випустили на гастролі, була Монголія.

Аби реалізуватися як музикант міжнародного рівня, він повернувся до Москви. Давид Ойстрах запросив його працювати у Московській консерваторії, але водночас і ректор музично-педагогічного інституту імені Гнесіних Володимир Мінін виступив з пропозицією роботи в Інституті, вручивши йому одразу і ключі від трикімнатної квартири у центрі Москви. Так вирішилася доля, і Олег Криса став завідувачем кафедри струнних інструментів Московського інституту імені Гнесіних. І вже після смерті Давида Ойстраха, по його заповіту, Олег Криса очолив його клас у Московській консерваторії. В цей же час він працював в одному із найкращих струнних квартетів світу - імені Бетховена. А у 1989 році прийняв пропозицію Істменської вищої школи музики при Університеті Рочестера, США, штат Нью-Йорк, де викладає по сьогодні.

Його концертна діяльність вражає насиченістю і географією. Він виступав на найпрестижніших сценах світу, брав участь у найвідоміших фестивалях та конкурсах, співпрацював з провідними оркестрами Москви, Санкт-Петербурга, Києва, Берліна, Лейпцига, Дрездена, Ваймара, Варшави, Катовіце, Кракова, Праги, Будапешта, Белграда, Нью-Йорка, Чикаго, Вашингтона, Лондона, Монреаля, Торонто. Після трагічної загибелі три роки тому його дружини, відомої піаністки Тетяни Чекіної, з якою майже 50 років спільного життя вони співпрацювали у творчому дуеті, на честь подружжя в Істменській вищій музичній школі було засновано спеціальний постійно діючий фонд. За рахунок цього фонду Олег Криса запрошує на навчання талановитих музикантів з різних країн: один рік це скрипалі, інший – піаністи. Він також є ініціатором конкурсу молодих скрипалів, який проводиться у його рідному Львові. За свою творчу кар’єру Олег Криса записав 57 компакт-дисків.

Біографії Олега Криси і Миколи Сука багато в чому схожі. Обидва музиканти – друзі зі студентських років. І почесні звання заслужених артистів України вони отримали майже одночасно: Олег Криса у 28 років, Микола Сук у 27. Микола Сук також випускник Московської консерваторії та аспірантури, і також професор Московської консерваторії, і так само виїхав свого часу до Нью-Йорка. Нині мешкає у Лас-Вегасі, де викладає гру на фортепіано в Університеті штату Невада (США). Він є художнім керівником Українського Інституту в Америці.

Таких велетів музичного мистецтва приймав 19 червня Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм. У дуеті Микола Сук та Олег Криса виконали сонати Бетховена для скрипки та фортепіано: сонату №6 ля мажор та сонату №3 мі-бемоль мажор. Зважаючи на овації публіки, додатково пролунала також соната №5, відома як «Весняна». До речі, всі десять сонат Бетховена Олег Криса та Микола Сук записали на компакт-диски.

У другому відділенні Олег Криса виступав у супроводі Академічного симфонічного оркестру «Філармонія», художній керівник та головний диригент заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. Пролунав прекрасний концерт Макса Бруха для скрипки з оркестром №1 соль мінор. І додатково до програми Олег Криса виконав другу частину концерту Моцарта соль мажор. З цим твором у нього пов’язані чудові спогади: це був найперший урок з Давидом Ойстрахом. А ще він грав заради мами, яка попросила, щоб на ювілеї він виконав цю частину сонати.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode