І ЗНОВУ МИ УСІ БУЛИ ДІТЬМИ – НА 40-РІЧЧІ МЕНСЬКОГО ЗООПАРКУ

ЗООПАРК


Єдиний в Україні зоопарк районного міста, що має загальнодержавне значення, знаходиться на Чернігівщині у місті Мена. Його історія унікальна: він виник як приватний живий куточок ентузіаста і любителя природи Геннадія Полосьмака і став прикладом безмежних можливостей закоханих у свою справу людей.

Зоопарку вдалося пережити часи лихоліть, коли їжу для тварин збирали як могли всім миром, але вистояли, зберегли. І 18 червня 2017 року урочисто відзначили 40-річний ювілей! У свій день народження зоопарк перетворився на справжнє дитяче містечко. Для них тут передбачили безліч розваг: чудовий дитячий майданчик, тир, солодощі. Цього святкового дня сюди завітали артисти Чернігівського обласного театру ляльок, майстер гончарного мистецтва Чернігівського обласного методичного центру навчальних закладів культури та мистецтв. Його майстер-клас з ліплення пам’ятних горняток своїми руками зібрав повний аншлаг. Святкову програму за участю дитячих колективів міста Мени провели ведуча Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Інна Василенко та звукорежисер Володимир Попов. Концерт відбувався просто неба, серед квітучих клумб, де поруч з людьми, ніби у казці, ходив ручний лелека.
Та головне тут – поринути у спілкування з живою природою, побачити тварин з усього світу, відчути себе дитиною природи. Зоопарк завжди пов’язаний з дитинством. За 40 років через Менський зоопарк пройшло не одне покоління відвідувачів. І цього дня почесний гість святкування голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч також згадав у вітальному слові, як його батьки не пропускали нагоди побувати у зоопарку разом з ним, навідуючи дідуся у сусідньому Коропському районі. А сьогодні він приїхав на свято вже зі своєю донькою. «Дякуючи Менській громаді, зоопарк вдалося зберегти. Він розвивається, розбудовується і має гарне майбутнє. І мої відчуття від перебування у цьому зоопарку – тут справжня домашня атмосфера. І це, безумовно, заслуга колективу», - поділився враженнями Валерій Куліч. І вручив у подарунок сертифікат на 200 тисяч гривень, який урочисто підписав прямо на святі.

На урочистості також завітали директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Левочко, голова Менської районної ради Олександр Мисник, голова Менської районної держадміністрації Валерій Щукін, Менський міський голова Геннадій Примаков. Вони вітали колектив і громаду зі святом, відзначали велику працю працівників зоопарку на чолі з директором Зінаїдою Максименко. Вона очолила занедбане підприємство у 2000 році. А сьогодні можна по праву пишатися цим чарівним зоосадом, який стає дедалі кращим під її керівництвом.

У планах - побудова сучасних туалетів, проведення водогону, адже воду для тварин працівники доставляють вручну. Траву косять теж вручну. А це – дві тонни зеленої маси щодоби! Працюють у зоопарку справжні ентузіасти. Цього дня відзначали кращих співробітників подяками, не забули і про тих, хто пропрацював тут багато років і звідси пішов на пенсію. Особливо вшанували вдову засновника зоопарку Таїсію Полосьмак. Та пам’ять, що залишив по собі її чоловік, і надалі прославлятиме його ім’я.

У цьому зоопарку справді панує затишна, тепла атмосфера, у якій навіть при наявній тісноті тварини обзаводяться потомством. Цього року малеча з’явилася у лам, ватуссі, зебу, оленів, лані, у павлінів - павичів білих та індійських, у віслюків і поні, у дикобразів, вовків, лис, левів. Цікаво було спостерігати, як троє вовченят бігають по вольєру, а дорослі вовки обережно обходять малих; семеро грайливих лисенят змагаються за увагу гостей зоопарку; кумедні двійко левенят пригорнулися до своєї мами – їм лише півтора тижні. Варто нагадати, що звірі у неволі розмножуються дуже неохоче і, як правило, для зоопарку це завжди велика подія і свідчення гарного догляду і уваги. На жаль, наразі немає можливості для розширення території, а отже для придбання нових тварин і, що найважливіше, для розширення існуючих вольєрів. Але цікава ідея голови облдержадміністрації Влерія Куліча щодо перепланування може суттєво покращити ситуацію.

У зоопарку загалом багато важливих ролей: і освітня, і розважальна, і психологічно-розвантажувальна, і виховна. Окрім цього, іноді лише у зоопарку можна знайти вже зниклі у живій природі види. І у Менському зоопарку, де на сьогодні утримується 991 особина тваринного світу, що представляють 134 види, 37 з них занесені до Міжнародної Червоної книги та Червоної книги України, тобто перебувають під загрозою зникнення. І саме зоопарк стає своєрідним сейфом для збереження природного генофонду. І до всього Менський зоопарк – одна із яскравих туристичних родзинок Менщини, Чернігівщини і всієї України, яка демонструє можливості громади об’єднатись і зберегти унікальну справу для подальшого розвитку і процвітання.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode