ВІДОМА ЯПОНСЬКА ПІАНІСТКА ФУДЗІКО ХЕММІНГ НА СЦЕНІ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ

СИМФОНІЧНИЙ ОРКЕСТР. ФУДЗІКО ХЕММІНГ


Цікава музична подія відбулася у Чернігові 11 жовтня 2017 року – до нас завітала піаністка з Японії, музикант світового рівня Інгрід Фудзіко Хеммінг. Легендарна японка долає усі міфи про вікові обмеження - їй 85 років, а її активній професійній діяльності майже 70! І вона продовжує концертну діяльність. Знаменита піаністка прибула до Чернігова на запрошення художнього керівника і головного диригента академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм Миколи Сукача. Концерт відбувся за сприяння Посольства Японії, адже цей рік оголошено роком Японії в Україні. Зі сцени Чернігівського філармонійного центру перед глядачами виступив секретар з питань культури Посольства Японії в Україні пан Хошіно Юічі. Він подякував за цікавість і увагу до японської культури, висловив захоплення нашим містом, у якому не вперше. Чернігівці тепло вітали японського гостя, який говорив українською. А далі бурхливими оплесками зустріли унікального музиканта – Фудзіко Хеммінг. У її виконанні пролунали етюди Фридерика Шопена, Ференца Ліста, зокрема і його знамениті «Мрії кохання» - Liebestraum та етюд  La Campanella. Друге відділення розпочалося Увертюрою до опери "Весілля Фігаро" Вольфганга Амадея Моцарта у виконанні академічного симфонічного оркестру «Філармонія». Диригував оркестром також гість із Японії, професор консерваторії з місті Осака Міцунобу Такая. Він вже добре відомий чернігівцям по 16-літній співпраці з оркестром «Філармонія» у якості другого диригента і вражаючій кількості концертних програм у Чернігові та Києві за участі величезної когорти японських та українських музикантів.

Завершилася програма Концертом для фортепіано з оркестром № 2 ля мажор Ференца Ліста. Соло на фортепіано – незрівнянна Фудзіко Хеммінг. Дивовижні руки піаністки вражали пластикою й майстерним володінням інструментом, а музика Ліста у її виконанні – глибиною сприйняття через досвід свого яскравого життя.

Фудзіко народилася у Берліні у сім’ї шведського художника й архітектора та японської піаністки. Тому не дивно, що грі на фортепіано її навчали з дитинства. А вже в 10 років вона почала брати уроки у знаменитого педагога Леоніда Крейцера, котрий і напророкував світову славу юній піаністці, «…гра якої тішитиме слухачів у всьому світі».

Так і сталося. Вона закінчила Токійський університет мистецтв, брала участь і перемагала у різноманітних конкурсах у Японії, навчалася в Інституті музики у Берліні, потім у Відні під керівництвом Бадурі Вреда. Високо цінували її талант та підтримували такі відомі музиканти як Бруно Мадерна, Леонард Бернстайн, Шура Черкаський, Нікіта Магалофф. Однак під час одного з концертів у Відні через високу температуру вона втратила слух. Певний час жила і лікувалася у Стокгольмі, викладала музику в Німеччині.

У 1999 році про її життя і творчість був створений документальний фільм. Після його трансляції по японському телебаченню популярність Фудзіко Хеммінг спалахнула з новою силою, і вона стала справжньою зіркою багатомільйонної країни. Її дебютний альбом «La Campanella» розійшовся величезним тиражем.

З того часу вона випустила понад 20 музичних дисків, чотири з яких стали «золотими». Фудзіко Хеммінг була нагороджена престижною японською премією Gold Disc Awards у номінації «Класичний альбом року». І цю премію вона отримувала чотири рази – досі такий успіх не перевершений іншими музикантами.

Фудзіко активно виступає з сольними концертами, співпрацює з багатьма оркестрами і музикантами з усіх куточків світу. Вже тривалий час вона бере участь у різноманітних європейських фестивалях. У 2010 році після її виступу в день закриття Фестивалю ім. Ф. Шопена публіка аплодувала стоячи, про що потім написали газети «Zycie Warszawy» та «The NewYork Times». Один з музичних альбомів Інгрід Фудзіко Хеммінг за результатами голосування серед слухачів найвідомішої в Іспанії радіо-програми «CATALUNIA RADIO» посів перше місце. Серед її захоплень – захист тварин, на підтримку яких вона постійно проводить благодійні концерти, і недаремно центр опіки над тваринами у Німеччині названо її ім’ям.

Чернігівська публіка надзвичайно тепло вітала японських музикантів Фудзіко Хеммінг та Міцунобу Такая. Цей незвичайний концерт став можливим завдяки ініціативі заслуженого діяча мистецтв України художнього керівника і головного диригента академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм Миколи Сукача. Наступний концерт симфонічного оркестру відбудеться вже 25 жовтня. Його музиканти присвячують творчості композитора Сергія Борткевича, чиє ім’я та творчість саме Микола Сукач та симфонічний оркестр «Філармонія» повернули в Україну. В концерті у день 65-ї річниці від дня смерті композитора прозвучать його фортепіанні твори у виконанні піаністки з Нью-Йорка Надєжди Влаєвої та піаністки Ольги Шадріної. Прозвучать також Концерт № 2 для лівої руки з оркестром у виконанні Надєжди Влаєвої та «Безтурботна сюїта» для оркестру. Цей твір вважався загубленим і нещодавно був знайдений завдяки ентузіастам пошуків спадщини українського композитора - англійцю Мелкому Балану та Каутеру Калкману з Нідерландів, які 15 років тому були у Чернігові та виступали перед чернігівською публікою.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode