«АЛІСА В КРАЇНІ ЧУДЕС» ТА KING’S SINGERS РАЗОМ НА СЦЕНІ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ

АЛІСА В КРАЇНІ ЧУДЕС

Фоторепортаж Віктора Кошмала


Об’єднати в одному спектаклі знамениту казку Льюїса Керрола з композиціями всесвітньо відомого чоловічого гурту KING’S SINGERS задумав керівник академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського Іван Богданов. І втілив цю ідею в життя разом з творчою командою колег, однодумців та шанувальників. 26 жовтня 2017 року на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбулася незвичайна за усіма параметрами вистава. Артисти хору виступали не тільки як вокалісти, а і як виконавці драматичних ролей, перевтілившись у містичних персонажів з «Аліси в країні чудес».

Власне основна мета такого експерименту якраз і полягала в тому, щоб вийти за рамки звичної діяльності академічного камерного хору і дати імпульс вокалістам для творчого розвитку і пошуку себе в інших амплуа. Окрім того, спектакль відбувався з використанням виключно англійської мови. Субтитри українською на великих екранах зробили мову дійових осіб доступною для всіх глядачів. Тому величезну подяку організатори спектаклю висловили Центру іноземних мов «Лондон» - за переклад сценарію на англійську та роботу з акторами, результатом якої стала їх бездоганна вимова.

Оригінальні костюми героїв також вражали уяву. За що окрема подяка художнику по костюмах Вікторії Власенко. Так плаття Аліси було створене ніби з ковдри, але водночас нагадувало і мантію королеви. Ковдра ніби символізувала, що ми бачимо сон Аліси. Дивний сон, однак надто реалістичний, що відобразив цинічну казуїстику судів та безжалісні інтриги зведених з розуму королівських осіб з ненажерливою свитою. І легкий, на перший погляд, комедійний спектакль вихопив гострі проблеми з реальності, які і на сьогодні так само актуальні, як і сто п’ятдесят років тому, коли у далекій Англії була написана «Аліса».

Отже творчі пошуки Івана Богданова увінчалися черговим цікавим проектом. Завдяки його співпраці з Дмитром Обєдніковим та Світланою Бунзяк у репертуарі Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм з’явилася нова унікальна вистава. А вокалісти академічного камерного хору продовжують розкривати себе як драматичні артисти. У поєднання з чудовими голосами і вокальною майстерністю - на виході різнопланові актори з необмеженими можливостями.

Ролі виконували: Шляпник – Дмитро Обєдніков, Гусінь – Ольга Новик, Королева – Надія Мовлян, Кролик – Рафаель Юзбашев, Аліса – Василиса Забуранна, Голос Автора – Іван Богданов. Збірний образ Чеширського Кота з його незбагненною незникаючою посмішкою - колектив хору імені Д. Бортнянського. У виконанні хору пролунали композиції ансамблю «The King`s Singers», які в Україні звучать вперше. Над спектаклем також працювали художник Ірина Хрикіна, світло та звук - Олександр Єрмаков та Дмитро Єременко, просторове рішення – від Артема Сиворакші, допомога з декораціями – від Чернігівського ліцею побуту №13.

Наступний сюрприз від академічного камерного хору імені Д. Бортнянського чекає на глядачів вже 9 листопада. Це буде зустріч з молодшою групою – Концертним хором хлопчиків, які представлять чернігівській публіці новий цікавий проект – мюзикл «Підкорення Нового Світу». Буде цікаво!

Віра Лобановська

КАМЕРНИЙ ХОР. АЛІСА В КРАЇНІ ЧУДЕС


QR-Code generated with LudwigQRCode