ГАРЯЧА ЗИМОВА ПОРА У НАРОДНОГО ХОРУ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ

НАРОДНИЙ ХОР. РІЗДВО

Новорічні та Різдвяні свята – зазвичай гаряча пора для академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Репертуар колективу базується на народних, обрядових та календарно-звичаєвих піснях, танцях та дійствах, які у майстерному виконанні професійних артистів є справжньою окрасою урочистостей і святкових програм. Тож на відкритті головної ялинки Чернігова, яке відбулося у день Святого Миколая 19 грудня 2017 року, академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура запалював своїм мистецтвом чернігівців і гостей міста, що зібралися на Красній площі. А вже 8 січня 2018 року на Красній площі прославляли народження Ісуса Христа. І народний хор традиційно порадував гостей свята чарівною постановкою Різдвяного вертепу.

Художній керівник та головний диригент народного хору Володимир Коцур розповів, що колектив із задоволенням бере участь у зимових святкуваннях. Адже ці свята наповнені особливою радістю, яка відтворюється у надзвичайно красивих обрядових дійствах, cповнених любов’ю до життя і найкращих сподівань. «Зимовий період для нашого народу завжди був пов’язаний з відпочинком від селянської праці і щоденних турбот про врожай. Це час роздумів про підсумки минулого року і планування майбутнього, час активного спілкування людей, які проявляють свою творчість, свої здібності і таланти. Наш колектив є народним, отже ми є відображенням народної культури саме нашого регіону. У наших програмах звучать колядки, щедрівки, народні обрядові пісні, характерні саме для Чернігівщини», - наголосив Володимир Коцур. З особливою гордістю він розповів, що постановку Різдвяного вертепу здійснював у співпраці з Антоном Гурійовичем Верьовкою ще за його життя, на традиціях саме Чернігівського краю.

Наразі народний хор працює над постановкою, присвяченою річниці бою під Крутами. 100 років минуло від тієї пам’ятної події 29 січня 1918 року, коли група мужніх студентів уславила подвигом невеличке містечко на Чернігівщині. Зважаючи на важливість цієї події, на її символічне значення у новітній історії України, урочисті заходи і театралізована постановка відбуватимуться у Києві, 29 січня 2018 року, у театрі імені Івана Франка. У виставі братимуть участь артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Зокрема, академічний народний хор, про що повідомив Володимир Коцур.

У подальших планах колективу – сольний концерт академічного народного хору на честь ювілею Анатолія Пашкевича, якому у лютому цього року виповнилося б 80. Артисти під керівництвом Володимира Коцура з особливими почуттями готують цю концертну програму. Адже відомий композитор і диригент певний час жив і творив у Чернігові, був керівником народного хору Чернігівського філармонійного центру. Дата концерту уточнюється, тож варто слідкувати за анонсами.

Віра Лобановська
-----
Фоторепортаж - Віктор Кошмал


QR-Code generated with LudwigQRCode