ВІД КРУТ І ДО СЬОГОДНІ - БОРОТЬБА ЗА УКРАЇНУ ТРИВАЄ

КРУТИ

Їх нині називають «Першими Кіборгами». Тих юнаків, студентів київських університетів та гімназистів, що 29 січня 1918 року зупинили під Крутами 5-тисячне військо Михайла Муравйова, загони якого удесятеро переважали у чисельності. Десятиліттями правда про ті події приховувалася й подавалася радянською пропагандою як поразка української боротьби за незалежність.

Але свободу неможливо спинити, як і приховати правду. І сьогодні це священне для всієї України місце на Чернігівщини як північний форпост історичної оборони країни є символом ніяк не поразки. Це символ сили нації, чия молодь на генетичному рівні успадковує волю до боротьби за гідне життя на своїй землі. Тоді саме героїчний і рішучий спротив молодих захисників під Крутами затримав ворожу армію і дав можливість укласти Брест-Литовський мирний договір. Україна постала на світовій арені як незалежна суверенна держава, як суб’єкт міжнародних відносин. Саме такого надзвичайно важливого значення надають сьогодні в Україні тим подіям і вшановують пам’ять Героїв Крут по всій країні на загальнодержавному рівні.

Чернігівщина гідно підготувалася до знаменної дати – 100-річчя бою під Крутами. Урочисті заходи відбувалися на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» впродовж двох днів – 28 та 29 січня 2018 року. Працювали музейні експозиції, розташовані у справжніх залізничних вагонах. Екскурсоводи коротко (зважаючи на величезний наплив відвідувачів), але змістовно і яскраво розповідали про буремні події сторічної давнини. Поруч з давніми – і сучасні експонати: виставка, присвячена героям нинішньої війни, що повертає в сьогоднішню трагічну реальність і вражає неймовірною схожістю з минулим.

В урочистих заходах 28 січня взяли участь курсанти 24-х ліцеїв з посиленою військовою підготовкою з усієї України, для яких подвиг Героїв Крут є хвилюючим прикладом мужності й патріотизму їхніх ровесників. Вшанувати пам’ять юних воїнів прибули віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, міністр культури України Євген Нищук, голова Чернігівської обласної держадміністрації Валерій Куліч, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, народні депутати, військові, представники місцевого самоврядування, громадські активісти.

29 січня до Меморіального комплексу прибули священики на чолі з Архієпископом Чернігівським і Ніжинським УПЦ Київського патріархату Євстратієм та Митрополитом Черкаським та Чигиринським Іоаном, очільники партій, народні депутати, представники місцевої влади на чолі із заступником голови Чернігівської облдержадміністрації Сергієм Сергієнком та заступником голови Чернігівської обласної ради Арсеном Дідуром, представники громадських організацій, військові ветерани й воїни Збройних Сил України, небайдужі громадяни. В пам’ять про загиблих Архієпископ Євстратій відправив поминальну літію. Курсанти Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту пройшлися маршем по плацу, віддаючи честь своїм ровесникам-Героям.

Під час мітингу від політиків пролунали пропозиції переглянути на законодавчому рівні дату набуття Україною Незалежності з огляду на її проголошення й визнання країни на світовому рівні саме сто років тому, у січні 1918 року, яку тоді самовіддано й жертовно захищали Герої Крут. Промовці особливо відзначали фатальність рішення керівництва Української Народної Республіки щодо заміни постійної армії міліцією, зазначене у ІV-му Універсалі Української Центральної Ради. Той важливий урок історії сьогодні нарешті усвідомлюється українським суспільством: треба не тільки палко любити свою землю, а й бути спроможним захистити її. І цілком логічною є ідея, що також була озвучена цього дня – щоб найвищі державні нагороди й звання Героя України вручалися саме тут, на місці священної битви: задля усвідомленням, що загибель юних Героїв і всіх полеглих за рідну землю не має бути марною.

Розпочалися урочистості літературно-мистецькою композицією, підготовленою й організованою Чернігівським обласним філармонійним центром фестивалів та концертних програм. Автор сценарію та режисер - заслужений діяч мистецтв України Юрій Кравчук.

Виконавці: артисти філармонійного центру, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів, ведучі заходу Інна Василенко та Дмитро Обєдніков, артисти Академічного народного хору філармонійного центру (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур).

У ході мистецької програми відбулося покладання квітів учасниками урочистостей до пам’ятника загиблим 100 років тому Героям. Ведучі нагадали про нинішню війну, у якій сучасні захисники України стали гідними послідовниками Героїв Крут. Символічно, але саме 29 січня 2015 року 13-й батальйон територіальної оборони Чернігівської області, який на той час трансформували у 13-й окремий мотопіхотний батальйон 1-ї танкової бригади, героїчно відбив атаки російсько-терористичних військ із використанням танків на місто Вуглегірськ у районі Дебальцевого.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх полеглих за свободу та незалежність Української Держави. Гімн України співали всі учасники зібрання. У цій місцині він звучить по-особливому хвилююче, де на меморіальному камені викарбувані священні слова обітниці : «Душу й тіло ми положим за нашу Свободу…»

Пам’ять про Героїв Крут об’єднує всю Україну. Так біля підніжжя кургану встановлені пам’ятні знаки від усіх обласних організацій Всеукраїнського об’єднання ветеранів, а також міст Києва та Севастополя і Республіки Крим – їх 27. А на меморіальній дошці читаємо зворушливі слова: «Тут береже Україна вічний сон молодих своїх синів, які загинули геройською смертю в борні за її волю під Крутами 29 січня 1918 року». Знак встановлено коштами братства «Броди - Лев».

У патріотичній концертній програмі взяли участь професійні та аматорські колективи області. Урочистості супроводжувалися живою музикою духового оркестру Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Його художній керівник та головний диригент Анатолій Ткачук нещодавно був удостоєний звання лауреата премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва у номінації «Музичні твори». У дні вшанування пам’яті Героїв Крут неодноразово лунав авторський твір Анатолія Ткачука – героїко-патріотичний марш з молитвою "Ой ви Крути мої, Крути". Його виконували зведений військовий духовий оркестр та зведений хор під час заходів у Меморіальному комплексі «Пам’яті Героїв Крут». Він прозвучав також у Києві у виконанні зведеного духового оркестру Київського гарнізону (240 виконавців) під час пам’ятних заходів на Аскольдовій могилі. Там поховані 27 (за іншими даними 28) київських студентів, які під час відступу після бою під Крутами заблукали, потрапили у полон, були закатовані й розстріляні більшовиками.

Увечері 29 січня 2018 року в Києві у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка з успіхом пройшла вистава «Балада про Крути», яку до столиці привезли чернігівці. Автор сценарію – чернігівський поет, письменник, драматург, лауреат Міжнародної літературної премії ім. Миколи Гоголя «Тріумф» та Чернігівської обласної літературної премії ім. Леоніда Глібова Анатолій Покришень; режисер-постановник — художній керівник та головний режисер Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка, заслужений артист України Андрій Бакіров. У ролях: артисти Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, а також артисти трьох чернігівських театрів: обласного академічного музично-драматичного театру імені Т.Г. Шевченка, Молодіжного театру і Театру ляльок імені О. Довженка.

У «Баладі про Крути» йдеться про події напередодні битви, коли молоді люди вирушають на захист Батьківщини, відтворюються обставини самого бою й героїчної загибелі Героїв. Чернігівські глядачі мали щасливу нагоду першими побачити виставу на передпрем’єрному показі перед її демонстрацією у Києві. Ця надзвичайно цікава й змістовна робота чернігівських митців є важливим освітнім, культурним і мистецьким досягненням. Особливо з огляду на відображення історичної правди про події, які десятиліттями замовчувалися або перекручувалися. Ось, для прикладу, Український радянський енциклопедичний словник присвятив подіям під Крутами два рядочки з відповідним акцентом: «Крути – залізнична станція між Ніжином і Бахмачем, де 15-17 (28-30).І.1918 рад. загони розгромили війська Центральної ради, після чого 26.І (8.ІІ) визволили Київ». На такій інформації виховувалися цілі покоління радянських людей.

Правдиву інформацію про події під Крутами збирали окремі ентузіасти, часто з ризиком для життя. Серед них київський лікар Сергій Коломійцев, що не зміг залишитися байдужими до доль героїчних юнаків. У березні 1918 року він через газету звернувся до громадян Києва з пропозицією збирати кошти на пошук матеріалів про героїв та вшанування їхньої пам’яті. Визначна роль української діаспори Канади, яка весь цей час зберігала пам’ять про ті події. Величезну дослідницьку й наукову роботу нині здійснюють історики Чернігівщини, а також працівники Державного архіву Чернігівської області, які організовують тематичні виставки та освітні заходи з метою ознайомлення громадян, і особливо молоді, з історичною правдою, яка стала доступною лише за часів відновлення незалежності України.

Засоби мистецтва, задіяні артистами, режисерами-постановниками, сценаристами, керівниками мистецьких колективів у дні урочистого вшанування пам’яті Героїв Крут дали можливість не лише сприйняти інформацію, але й поринути в атмосферу тих буремних днів, відчути, зрозуміти й усвідомити, якими красивими, сильними, благородними людьми були ті студенти й гімназисти, нащадки вільних козаків-воїнів.

Бій під Крутами змушує замислитись над уроками історії, над необхідністю правильних висновків і розумних дій, щоб не доводилося героїчними вчинками найсміливіших людей виправляти наслідки непродуманих і помилкових рішень. Юні герої не дають забути про їхні непрожиті життя, обірвані мрії й сподівання і продовжують впливати на нашу історію, на формування світогляду не тільки в Україні. Вшанування Героїв Крут, що потужно відзначила вся Україна і Чернігівщина, яку прославили своїм подвигом київські студенти й гімназисти, засвідчило розуміння науковою спільнотою, прогресивними представниками влади й суспільства надзвичайної важливості цієї події та її впливу на подальший розвиток та утвердження нашої держави.

Ті юнаки, що прийняли мученицьку смерть під Крутами, були ровесниками багатьох нинішніх студентів, воїнів і добровольців. Вони тоді не виграли бій, але вони показали приклад мужності й відданості, щоб їхні співвітчизники зрештою виграли у війні. Історичні паралелі, які сьогодні вражаюче повторюються навіть у деталях, дають можливість осягнути той непростий шлях, що долає український народ у боротьбі за свою державу, якою титанічною працею це дається, якими сльозами, якою жертовністю. І водночас Україна являє світові взірці краси і величі справжніх борців за волю, за людську гідність і свободу як найвищі цінності.

Віра Лобановська

Довідково: Будівництво Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут» розпочалося у січні 1990 року, коли в с. Пам’ятне Чернігівської області поблизу залізничної станції Крути за ініціативою Чернігівського РУХу, Київської студентської спілки та козаків Конотопа було встановлено перший дерев’яний хрест. 1996 року на тому місці було насипано курган, дерев’яний хрест замінено залізним, а також встановлено стелу. 2006 року за участі президента України Віктора Ющенка було офіційно відкрито монумент у вигляді 10-метрової колони. 2008 року було відкрито музей, який розташовано у залізничних вагонах. Автором експозиції виступив Анатолій Гайдамака. 2010 року Меморіальний комплекс був переданий у підпорядкування Міністерства оборони України і став філією Національного військово-історичного музею України. Адреса Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут»: Чернігівська область, Борзнянський район, село Пам’ятне. (За матеріалами буклета «Крути. Пам’яті гароїв Крут», вид. «Смолоскип», 2017).

-----
Фото - Віктор Величко


QR-Code generated with LudwigQRCode