МУЗИКА ШТРАУСА ЗНОВУ ЗАЗВУЧАЛА У ЧЕРНІГОВІ

ЙОГАНН ШТРАУС ТА ІНШІ


Нарешті Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм повернувся у рідне місто! Відбувши на гастролі просто зі сцени 21 грудня 2017 року, подарувавши своїм шанувальникам чудову передноворічну програму «Музика кіно», оркестр майже місяць тішив своїм мистецтвом публіку в Іспанії та Португалії. Четвертий рік поспіль у період Новорічних та Різдвяних свят музиканти працюють у Європі. Вони зіграли 25 концертів на сценах Мадрида, Більбао, Ліссабона, Порто, Вальядоліді, Сарагоса, Памплона, Альбасете, А-Коруні, Сантьяго, Бадахоса та інших міст. Грали програми: «Музика кіно», «Бродвей», «Три тенори».

Але, як зауважив художній керівник та головний диригент оркестру Микола Сукач, головною програмою стала Музика Штрауса! «Ми зіграли цю програму 12 разів, незмінно збираючи повні зали», - зауважив він. І по приїзді програма «Йоганн Штраус та інші…» стала першою у цьому році, яку оркестр повторив для своїх шанувальників у рідному місті.

9 лютого 2018 року глядацька зала філармонійного центру була заповнена повністю. Шанувальники творчості симфонічного оркестру скучили за улюбленим колективом. Але й музиканти скучили за своїм щирим і вдячним глядачем, тому були цього вечора особливо натхненні і грайливі. Це був не просто концерт чудової музики, а ще й феєричне інтригуюче шоу, у якому музиканти виступали і як співаки, і як актори; і навіть глядачі долучилися до виступу, акомпануючи оркестру оплесками під керівництвом диригента. А диригент Микола Сукач, у сніжно-білому піджаку, яскраво-червоній краватці-метелику своїм гарним настроєм, веселими витівками запалив геть усіх присутніх – і артистів, і глядачів! То жартівливо погрожував своїм музикантам пістолетом, то носив на руках співачку, то змусив оркестр співати під власний акомпанемент! Відкривали на сцені шампанське, спокушали глядачів налитими келихами – ще б пак, а як інакше зіграти польку Штрауса з такою назвою як «Шампанське»! В атмосферу «Балу-маскараду» Й. Штрауса - Дж. Верді музиканти занурили публіку, вбравшись у яскраві й різноманітні маски . Цікавим був вихід головного диригента в арабському головному уборі! Так під керівництвом «шейха-диригента» і зіграли «Єгипетський марш» Йоганна Штрауса.

Окрасою концерту стали STRAUSSBALLET з Києва та білоруська співачка Галина Дубицька. Разом з оркестром вони були на гастролях у Європі і знов зустрілися на концерті в Чернігові. Вальси та польки Й. Штрауса були ілюстровані бальною хореографією у постановці директора STRAUSSBALLET, заслуженої артистки України, доцента кафедри бальної хореографії КНУКіМ Олесі Вакуленко. Артисти вражали яскравими костюмами, які змінювали на кожний новий номер. Вони танцювали на сцені з величезним задоволенням, передаючи глядачам своє захоплення від гармонії чарівної музики. Олеся Вакуленко зі своїм колективом не вперше у Чернігові. До того ж вона родом з Чернігівщини, з Ніжина, де розпочинала мистецьку освіту й звідки поїхала навчатися й працювати до Києва.

З’ясувалося, що зв’язки з Україною має і білоруська співачка Галина Дубицька – вона народилася умісті Луцьку Волинської області. Потім переїхала до Білорусі, де навчалася музиці, працювала у Мінському театрі оперети. Зараз вона продовжує музичну освіту у Польщі і співпрацює з Варшавською камерною оперою. Тендітна й чарівна, вона потішила чернігівську публіку чудовим сопрано і прекрасною акторською грою. У її виконанні пролунали «Вальс» з оперети «Римський карнавал», вальс «Весняні голоси», чардаш з оперети «Летюча миша», «Schwips-lied» з оперети «Ніч у Венеції» Йоганна Штрауса та «Неаполітанська тарантела» Дж. Россіні. У Чернігові співачка вперше, і ділячись враженнями після концерту, відзначила, що їй тут надзвичайно сподобалося: «Я дуже рада запрошенню виступити у Чернігові. Взагалі я вперше виступаю в Україні, і це було так чудово! Прекрасна публіка, гарний зал і акустика – все виправдало мої сподівання!»

25 лютого 2018 року на сцені Чернігівського філармонійного центру та 26 лютого у Колонному залі імені М. Лисенка Національної філармонії України відбудуться концерти оркестру під орудою добре відомого чернігівській публіці диригента з Японії Міцунобу Такая. Разом з ним прибуде потужний десант японських музикантів: Масаічі Такеучі – кларнет, Йошікі Йода – фагот, Його Канеко – фортепіано, Чіхіро Хонда – фортепіано. Вони виступатимуть разом з оркестром як солісти.

Академічний симфонічний оркестр «Філармонія» почав підготовку до 18 фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори з музикою Брамса». На відкритті 16 березня 2018 року пролунає «Німецький Реквієм» у виконанні Національної заслуженої академічної капели України «Думка» та академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode