АКАДЕМІЗМ ТА ІМПРОВІЗАЦІЯ – ВОКАЛЬНИЙ АБОНЕМЕНТ

ЄЛИЗАВЕТА ЛІПІТЮК - СЕРГІЙ БОРТНИК

Незвичайний вечір дуетного співу відбувся 18 лютого 2018 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. У рамках проекту «Вокальний абонемент» до Чернігова завітав вокальний дует у складі заслуженої артистки України Єлизавети Ліпітюк (сопрано) та лауреата міжнародних конкурсів Сергія Бортника (тенор). Репертуарна палітра співаків надзвичайно широка: від класичних оперних творів – до арій з популярних мюзиклів та спіричуелсів. Акомпанував дуету на роялі відомий піаніст, заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Полянський.

У кожного із співаків вражаюча особиста музична кар’єра. Єлизавета Ліпітюк – випускниця Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського (клас професора, народної артистки України Діани Петриненко), лауреат Міжнародного і Національного конкурсів, з 1999 року – солістка Київського театру оперети, з 2001 року солістка-вокалістка Національної філармонії України. Виступає у Колонному залі імені М.В. Лисенка, Національному будинку органної та камерної музики України, інших залах Києва та міст України із сольними програмами старовинної, класичної і сучасної музики. У репертуарі співачки – українські народні пісні, романси, арії з опер.

Сергій Бортник  родом з Вінниці. Закінчив Вінницьке музичне училище  імені М.Д. Леонтовича (відділ хорового диригування) та вокальний факультет Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського (клас Г. Кабки), а також аспірантуру. Працював солістом Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва, з 2005 року – соліст оперної студії Національної музичної академії, з 2007 року працює солістом Національної філармонії України. Сергій Бортник – лауреат Всеукраїнського конкурсу „Нові імена України” (2000), Міжнародного конкурсу „Мистецтво ХХІ століття” (Гран-прі, 2005), Міжнародного конкурсу-фестивалю „Заметіль” (2006, перше місце), дипломант Міжнародного фестивалю-семінару „Oper-Oder-Shpree burg Beeskow” в Німеччині (2002-2003), лауреат Другого Міжнародного конкурсу вокалістів імені Бориса Гмирі у Києві (друга премія, 2008). У його репертуарі арії з класичних опер, партії в кантатно-ораторіальних творах, камерно-вокальна музика.

Створивши дует, Єлизавета Ліпітюк та Сергій Бортник розширили свої можливості як концертні виконавці й суттєво урізноманітнили репертуар. Разом вони виконують не лише класичні оперні арії, духовні твори, народні пісні та романси, а й джазові композиції, спіричуелси, арії з американських мюзиклів та композиції з популярних у всьому світі музичних фільмів.

Співпраця дуету з акомпаніатором, прекрасним піаністом і майстром імпровізації В’ячеславом Полянським стала природнім етапом творчих пошуків артистів. B‘ячеслав Полянський відомий як професійний музикант, чиє пристрасне захоплення – джаз і який майстерно поєднує академічну манеру виконання й імпровізацію. Він – лауреат численних міжнародних джазових фестивалів, автор книг та навчальних посібників із джазової тематики; заслужений діяч мистецтв України, професор, музикант і композитор. Базову музичну освіту здобув у Львівській державній консерваторії. Як соліст, а також у складі різних колективів, у тому числі симфонічних оркестрів та створеного спільно з піаністом Юрієм Бонем єдиного в СРСР джазового фортепіанного дуету, гастролював у понад 100 містах – від Далекого Сходу до берегів Ла-Маншу, а також у США, брав участь в численних музичних форумах і фестивалях. У його творчому багажі декілька альбомів фортепіанної імпровізаційної музики. В’ячеслав Полянський – автор музики до понад 200 театральних вистав, які з успіхом проходять в Україні, Франції, Польщі, а також цікавої серії компакт-дисків для дітей під назвою «Музичні казки від В’ячеслава Полянського». Нині він також виступає у фортепіанному дуеті сучасної імпровізаційної музики разом із сином, заслуженим діячем мистецтв України, композитором, аранжувальником Тимуром  Полянським.

У концерті пролунали пісні та арії з відомих американських мюзиклів, спіричуелси. В’ячеслав Полянський виконав джазову композицію на тему Луї Армстронга. Вів програму координатор проекту заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта. Він запросив глядачів на наступний концерт, що відбуватиметься в рамках творчого проекту «Камерно-інструментальний абонемент» 25 лютого 2018 року. До Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програв завітає квартет гітаристів «КИЇВ» Національної філармонії України у складі заслуженого артиста України Володимира Шаруєва, Марії Шаруєвої, Олега Григоровича, Руслана Черемних.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode