ДУМА ПРО ПАШКЕВИЧА ВІД ВАСИЛЯ НЕЧЕПИ

ВАСИЛЬ НЕЧЕПА, МИКОЛА НЕГОДА, АНАТОЛІЙ ПАШКЕВИЧ

Близько 50 років дружби пов’язує відомого чернігівського кобзаря-лірника й співака Василя Нечепу з композитором Анатолієм Пашкевичем. З особливим натхненням Василь Нечепа виконує на своїх концертах твори композитора, написані спеціально для нього. «Як би я уявляв своє творче життя без Анатолія Максимовича? Я взагалі Україну не уявляю без «Маминої вишні», без «Степом, степом». У нас знову війна, і знову Пашкевич звучить на передовій», - з такими словами звернувся співак до товариства, що зібралося 7 лютого 2018 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм вшанувати пам’ять видатного митця Анатолія Пашкевича.

Цього року, а саме 11 лютого 2018-го, українському композиторові і хоровому диригенту, народному артисту України, лауреату літературно-мистецької премії імені Дмитра Луценка Анатолію Пашкевичу виповнилося б 80. Він покинув цей світ у 2005 році, залишивши по собі теплі спогади рідних, друзів, колег та безцінний творчий спадок – обробки народних пісень, твори для хору, поезії та прозові твори, пісні на власні вірші та у співпраці з іншими поетами. 16 років його життя пройшли у Чернігові, де він керував Чернігівським народним хором.

ВАСИЛЬ НЕЧЕПА - ДУМА ПРО ПАШКЕВИЧА

Концерт, організований Василем Нечепою у пам’ять про друга композитора, зібрав повний глядацький зал філармонійного центру. Звучали тільки твори Анатолія Пашкевича. Кадри документальної хроніки донесли до наших днів виступи колективів під його керівництвом. Він володів і талантом письменника. Артистка Ярина Чухліб прочитала новелу Анатолія Пашкевича про цікаву історію створення ним кантати «Чернігівські дзвони» для народного хору та солістів. У виконанні артистів Носівського МБК – вокального тріо «Надія» у складі Ярини Чухліб, Надії Приходько, Алли Боженко, соліста Миколи Лазаренка (акомпанемент на баяні Миколи Костюка) пролунали найвідоміші пісні композитора, серед яких знамениті «Мамина вишня» на слова Дмитра Луценка, «Виростеш ти, сину» на слова Василя Симоненка. Василь Нечепа разом з онуком Михайлом виконали зворушливу пісню «Яблунева доля» на слова Дмитра Луценка.

І звісно звучали ліра й кобза, думи й пісні, написані композитором для Василя Нечепи. Він поділився спогадами, як збираючись у далекі мандри за океани, де у Канаді, Америці, Австралії живуть українці, почув від Анатолія Пашкевича такі слова: «Скажи їм, нехай повертаються». І подарував пісню, щоб Василь Нечепа виконав її для колишніх співвітчизників за кордоном. Таємницю цієї пісні з промовистою назвою «Ми Українці» на слова Леоніда Федорука він відкрив на цьому вечорі: «Він узяв за основу цієї пісні Гімн України! І у 1989 році, я з прапором, з тризубом, з цим Гімном здійснив навколосвітню подорож з піснями Пашкевича!»

У концерті Василя Нечепи з Національним академічним оркестром народних інструментів України, який відбувся у Чернігівському обласному філармонійному центрі 4 листопада 2015 року, саме цією піснею розпочав співак свій виступ.

Під час урочистої програми було представлено меморіальну дошку, присвячену Анатолієві Пашкевичу. Прибув на захід і її автор Михайло Белень, скульптор, графік, медальєр, живописець, публіцист, заслужений художник України, доктор мистецтвознавства, професор. Він розповів, що відкрив для себе Чернігів п’ять років тому і був вражений його величною історією: «Тут кожен квадратний метр землі – величезна історія, і це мені тішить душу». З того часу скульптор активно працює над увічненням пам’яті славетних постатей Чернігівщини і радо відгукнувся на пропозицію Василя Нечепи. Вони налаштовані втілювати свої задуми в життя, вважаючи своїм людським і професійним обов’язком увічнення імен видатних співвітчизників, які творили унікальну українську культуру.

З вітальним словом звернувся до присутніх громадський діяч, голова Чернігівської обласної організації Народного Руху України, засновник «Соколиного хутора» Микола Череп. Він подякував Василю Нечепі за дружбу, за його мистецьку, культурну й просвітницьку діяльність: «Поряд з козацтвом завжди були великі постаті, яких називали «будителями» українського народу, які були здатні піднімати десятки тисяч на подвиги, захищаючи рідну Україну. Дякую Богу, що мені випало народитися на чернігівській святій землі, на давній Гетьманщині, де є великі постаті в музиці, культурі».

На завершення концертної програми пролунала у запису пісня «Степом, степом» на слова Миколи Негоди, що стала своєрідною візитівкою композитора й уславила його на весь світ. Всі присутні на знак пошани до легендарної пісні та її автора слухали твір стоячи, а також вшановуючи пам’ять полеглих воїнів нинішньої війни. «В Україні знову війна, знову падають солдати. На війні сучасній, від Майдану до сьогоднішніх днів, віддали своє життя 186 чернігівських героїв», - пролунав голос диктора. Завершив концертну програму Василь Нечепа молитвою «Тебе в піснях славимо».

Організатор концертної програми до 80-річного ювілею Анатолія Пашкевича лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний артист України, соліст колективу концертних виконавців Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Василь Нечепа знову відправився у кобзарські мандри і прославлятиме творчість видатного друга композитора, якого вважає істинним виразником української співочої душі.

Віра Лобановська

На фото: Василь Нечепа з авторами пісні "Степом, степом" Миколою Негодою та Анатолієм Пашкевичем


QR-Code generated with LudwigQRCode