ЧЕРНІГІВЦІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА - Літературно-мистецька акція

204-ту річницю від дня народження геніального українського поета Тараса Шевченка відзначили у Чернігові 9 березня 2018 року. На високій кручі над Десною біля пам’ятника Кобзарю зібралися представники творчої інтелігенції, національно-культурних товариств, державних установ, громадських та релігійних організацій, військовослужбовці, активні громадяни, представники виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Чернігівщини за участі голови Чернігівської обласної ради Ігоря Вдовенка, першого заступника голови Чернігівської обласної ради Валентина Мельничука, заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Наталії Романової, заступника Чернігівського міського голови Сергія Фесенка.

Літературно-мистецька акція, присвячена видатному поетові, художнику, мислителю відбулася силами колективів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: Академічного народного хору під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура; Капели бандуристів імені Остапа Вересая під керівництвом заслуженої артистки України Раїси Борщ та заслуженого працівника культури України Миколи Борща; духового оркестру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Ткачука. Урочисто звучав Гімн України, потужно лунала над Десною знаменита пісня Данила Крижанівського на вірші Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Покладання квітів до пам’ятника Кобзареві учасники урочистостей здійснили під задумливу й філософську "Думи мої" на слова Тараса Шевченка.

Було оголошено про початок міжнародного флешмобу з читання Шевченкових поезій по всьому світу і в Україні біля пам’ятників Великому Кобзареві. Такий міжнародний флешмоб «Global Shevchenko» до дня народження Тараса Шевченка відбувається вже другий рік поспіль. Цього року учасники вшанування Поета зачитали вірш «Чи ми ще зійдемося знову» з циклу «В казематі».

«Для нас, чернігівців, цей вірш має особливе значення. Адже був створений Кобзарем фатального для нього 1847 року і присвячений його чернігівським друзям. І саме слова з цього вірша розмістив відомий меценат і великий друг Тараса Шевченка Василь Тарновський на встановленому за власні кошти хресті на могилі Поета у Каневі», - нагадали ведучі учасникам заходу. І урочисто лунали напутні слова Тараса Шевченка у єдиному багатоголоссі: «…свою Україну любіть! Любіть її во врем’я люте, в останню тяжкую минуту за неї Господа моліть…”

Для всіх бажаючих біля пам’ятника Тарасові Шевченку був встановлений «Вільний мікрофон» для читання його поезій та патріотичних віршів. До дня народження Великого Кобзаря у Чернігові були також організовані тематичні виставки в Чернігівському обласному історичному музеї імені В. Тарновського, в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В. Короленка, вистави в Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка та в Чернігівському обласному молодіжному театрі.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode