ВПЕРШЕ У ЧЕРНІГОВІ – СПРАВЖНЯ МІСТЕРІЯ

Театралізований спектакль з інтригуючою назвою «Musica incognita» відбуватиметься 20 квітня 2018 року на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Творитимуть дійство артисти Академічного камерного хору імені Д. Бортнянського. Пролунають музичні шедеври композиторів, чиї імена нам досі невідомі – incognita. З величезною повагою, вдячністю і любов’ю до цих невідомих музикантів готували програму: автор ідеї – художній керівник та головний диригент хору Іван Богданов, режисер-постановник Дмитро Обєдніков.

Чому містерія? Яка головна ідея спектаклю? За словами Івана Богданова, досі містерію у Чернігові ще не ставили. Як відомо, це різновид середньовічної театральної вистави, що пов’язана з релігійним сюжетом з Біблії чи Євангелія. При цьому музика, яку запропонують публіці, настільки довершена, що її могли б приписати собі і Бах, і Моцарт, і інші видатні композитори, у чому переконаний Іван Богданов. Він зауважив, що провів у пошуках десятки годин в Інтернеті, авторизуючись у різних бібліотеках, у тому числі Королівській бібліотеці Бельгії та інших. У результаті натрапив на безліч незрівнянно гарних творів, автори яких свідомо або з інших причин залишились анонімними.

«Композитор, як правило, бажає, щоб його музика звучала й ім’я було відоме. Тим цікавіше почути музичні шедеври авторів, які залишили нащадкам свою душу у чистому вигляді, але не ім’я. І чий образ нам доводиться лише домислювати. Тому наша містерія носить назву «incognita», - пояснює Іван Богданов. Публіка почує і католицькі твори, і давньоруський духовний спів, зокрема, славетний знаменний розспів (так автор чудового розспіву Києво-Печерської Лаври не залишив нам своє ім’я). Всього буде виконано 20 творів – старослов’янською, латинською, німецькою, англійською і навіть грузинською мовами.

При цьому відбуватиметься заворожливе театральне дійство. Артисти хору втілюватимуть образи євангельських притч, які в українській транскрипції старослов’янського тексту читатиме Дмитро Обєдніков. Підсилюватимуть враження спеціально створені для вистави костюми. Над декораціями працює талановитий художник Артем Сиворакша. Ще один сюрприз від Івана Богданова – він не тільки диригуватиме, а й виступить як музикант на ударних інструментах. Отже, такого оригінального спектаклю у Чернігові ще не було!
Чернігівські глядачі та гості міста зможуть побачити цю унікальну виставу 20 квітня 2018 року на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Квитки вже у продажу за цілком демократичними цінами.

Далі містерія попрямує до Києва, де 24 квітня її побачать кияни та столичні гості у концертному залі Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Іван Богданов також повідомив, що наразі ведуться переговори про демонстрацію «Musica incognita» у «Мистецькому арсеналі» у Києві. У цьому національному культурно-художньому й музейному комплексі, створеному з ініціативи Президента України Віктора Ющенка, невдовзі має відкритися новий зал. Є цікаві задумки, зокрема, диригентом у виставі буде тривимірний суб’єкт у вигляді голограми. Отже містерія «Musica incognita» з Чернігова має зробити презентацію нового залу вражаючою й незабутньою.

За матеріалами Gorod.cn.ua підготувала Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode