ЕКСКУРС В АМЕРИКАНСЬКУ МУЗИКУ З ДЕВІДОМ АНДРЕ

ДЕВІД АНДРЕ


Повернувшись з гастрольного туру Європою, академічний симфонічний оркестр «Філармонія» продовжив інтенсивну концертну діяльність. І 27 квітня 2018 року музиканти порадували чернігівців та гостей міста незвичайним концертом, який відбувся у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. Це був вечір американської музики за участі диригента зі США Девіда Андре. Він приїхав до Чернігова вже вчетверте на запрошення художнього керівника та головного диригента оркестру, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача. Представляючи давнього друга і колегу публіці, він повідомив, що Девід Андре був першим іноземним диригентом, з яким оркестр започаткував співпрацю на початку свого творчого життя. І зауважив: «Це вже зараз можемо сказати, що співпрацюємо з музикантами та диригентами з 26 країн світу. А тоді це було досить незвично, і американський менталітет, і американська музика».

Програма концерту, за визначенням керівника оркестру «Філармонія», доволі складна і представлена композиторами, які залишили величезний слід не лише в американській, а й у світовій музичній культурі. «Коли американську музику грає американський диригент, то так чи інакше ми відчуваємо менталітет американського багатонаціонального народу. І Девід Андре – яскравий представник школи американського диригування» - наголосив Микола Сукач.

У Девіда Андре своєрідна, дуже розкута манера диригування, оригінальний стиль спілкування з музикантами оркестру та публікою. Програма цього унікального музичного вечора складалася з творів надзвичайно цікавих композиторів Альберто Хінастери, Алана Хованесса, Самюеля Барбера, Елмера Бернстайна, Ферді Грофе.

Концерт перевершив найкращі сподівання: почути наживо заокеанську музику у професійному виконанні оркестру під керівництвом американського диригента – справжня удача! І вже наступного дня, 28 квітня 2018 року, пощастило мешканцям міста Славутич: академічний симфонічний оркестр «Філармонія» разом з Девідом Андре представили «Концерт американської музики» у КЗ ««Кіноконцертний комплекс».

А чернігівську публіку та гостей міста невдовзі порадує довгоочікувана мистецька подія: 18-й фестиваль «Сіверські музичні вечори». Програма фестивалю, який проходитиме з 11 травня по 2 червня 2018 року, надзвичайно насичена й різноманітна. До Чернігова завітають чудові музиканти, щирі друзі нашого міста й академічного симфонічного оркестру «Філармонія»: скрипаль Давід Небель зі Швейцарії, відомі піаністи - лауреати міжнародних конкурсів Вадим Руденко, Олег Полянський, Марія Віхляєва, Єгор Єгоров, а також Хьок Лі з Південної Кореї, заслужений артист України баяніст В’ячеслав Самофалов, звучатиме кларнет молодого чернігівського музиканта Антона Шадріна. Відкриття фестивалю відбудеться 11 травня за участі Національної заслуженої академічної капели України «Думка» та академічного симфонічного оркестру «Філармонія» - лунатиме «Реквієм» В.-А. Моцарта.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode