СЕРЕДНЬОВІЧНА МІСТЕРІЯ ОЖИЛА НА СЦЕНІ ЧЕРНІГІВСЬКОГО ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ

Musica Incognita

В очікуванні містичного дійства чернігівці перебували задовго до дня прем’єри театралізованого спектаклю «Musica incognita», присвяченого творам невідомих композиторів. Творці вистави, головний диригент академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського Іван Богданов та режисер філармонійного центру Дмитро Обєдніков, 20 квітня 2018 року обіцяли глядачам досі небачені у Чернігові сценічні експерименти та нові враження.

І це було неординарне дійство! Усе було інакшим і незвичним у заворожливому спектаклі. Занурення углиб віків, в середньовіччя розпочиналося ще до початку вистави. Лише переступивши поріг філармонійного центру, глядачі з подивом спостерігали за містичними постатями у довгих траурно-чорних мантіях, що снували сходами. Їхні обличчя, приховані за великими капюшонами, невпізнанні – інкогніто. Тривожно лунав передзвін від змодельованих у холі дерев’яних дзвінниць. Чомусь виникали в уяві діяння інквізиції. Можливо у ті далекі часи музиканти творили в атмосфері сум’яття й виснажливого страху, вкладаючи у свої твори всю силу мрій про інше, радісне і прекрасне життя. Вистава, власне, і була побудована на такому контрасті. Ченці у чорному, ролі яких дісталися артистам хору, уособлювали парадоксальне поєднання пригнічених тяжким життям істот, які водночас володіють чарівним інструментом – голосом, здатним творити неймовірну красу і гармонію музики.

20 чудових хорових творів були вплетені у канву вистави. Серед них католицькі, давньоруський духовний спів, зокрема, славетний знаменний розспів, композиції епохи бароко, інших епох, точна ідентифікація яких ускладнена анонімністю авторів. Знайдені твори – результат пошуків Івана Богданова, який провів десятки годин в Інтернеті, авторизуючись у різних бібліотеках світу.

Хор виконував композиції старослов’янською, латинською, німецькою, англійською і навіть грузинською мовами. Артисти розігрували євангельські притчі, зміст яких старослов’янською (в українській транскрипції) зачитував Дмитро Обєдніков. Глядачі бачили його на великому екрані - він ніби спостерігав згори за кожним, суворо і пильно. Але насправді артист перебував у центрі сцени, в дерев’яній споруді, зведеній у вигляді велетенської руки, що нависала зверху над учасниками дійства. Автор цієї вражаючої декорації – художник Артем Сиворакша. Він дуже точно відчув глибинний зміст і атмосферу спектаклю, символічно відобразивши це у яскравому художньому образі. Хтось зрозумів цей образ як руку Всевишнього, що оберігає і захищає людей, хтось – як караючу десницю.

Про це навіть розгорілася дискусія вже після спектаклю на зустрічі з глядачами, що побажали поспілкуватися з артистами та творцями вистави. Ідея такої зустрічі належить Івану Богданову, який прагне до постійної комунікації з публікою, налагодження зворотнього зв’язку, відкритого спілкування.

Коментуючи успіх прем’єри, Іван Богданов зауважив, що не ставив перед собою завдання викликати певний очікуваний ефект. А насамперед відкрити людям анонімних авторів, чия музика настільки прекрасна, що від неї не відмовилися б найкращі композитори світу. Але доля тих музикантів нам невідома, ми можемо тільки домислювати їхні образи, кожен у своїй уяві. Тому творці вистави з нетерпінням чекають відгуків у соціальних мережах, їм надзвичайно цікаво дізнатися, які почуття і роздуми містерія викликала у глядачів.

«Ця вистава змінила і наших артистів. Я сьогодні йшов у філармонійний центр, і у мене виникла думка: який я щасливий, що ми таке робимо! Насправді не кожний концерт викликає такі думки», - поділився враженнями по закінченні спектаклю Іван Богданов.

Спектакль-містерія «Musica incognita» розпочав творче життя. Після чернігівської сцени він з успіхом пройшов 24 квітня у Києві, у Мистецькому салоні Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Наразі ведуться переговори про його демонстрацію у національному культурно-художньому й музейному комплексі «Мистецький арсенал» у Києві, де невдовзі має відкритися новий зал. Є нові цікаві задумки. Зокрема, диригентом у виставі буде тривимірний суб’єкт у вигляді голограми. Отже містерія «Musica incognita» з Чернігова має зробити презентацію нового залу вражаючою й незабутньою.

Віра Лобановська

MUSICA INCOGNITA. КАМЕРНИЙ ХОР

Фоторепортаж - Віктор Кошмал


QR-Code generated with LudwigQRCode