ДО 70-РІЧЧЯ ДЕРЖАВИ ІЗРАЇЛЬ – КОНЦЕРТ У ЧЕРНІГІВСЬКОМУ ФІЛАРМОНІЙНОМУ ЦЕНТРІ

Євреї в культурному житті міста Чернігова


Яскрава мистецька подія відбулася у Чернігові 30 квітня 2018 року – тематична концертна програма «Євреї в культурному житті міста Чернігова». Цього вечора під дахом Чернігівського обласного філармонійного центру відчули силу єднання євреї та українці, а також громадяни інших національностей, для яких Чернігів – рідне місто. Організував урочистий захід заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта за підтримки єврейської общини Чернігова, управління культури та туризму Чернігівської міської ради, Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Концерт був присвячений 70-річчю незалежності Держави Ізраїль і відбувався в рамках вже традиційного фестивалю єврейської культури імені Шолома Алейхема, який проходить у Чернігові дванадцять років поспіль.

У вступному слові Олег Васюта високо оцінив діяльність єврейської общини Чернігова на чолі із заслуженим працівником культури України Семеном Бельманом. Відзначив також важливу діяльність організації «Хесед Естер» з її тонізуючим життєвим принципом: «Покращення світу власним прикладом». «Не моря розділяють народи, а неуцтво», - нагадав мудрі слова Джона Рьоскіна. «А ми з вами об’єднуємо людей всіх національностей!» - підкреслив він найважливішу мету, що досягається освітнім, культурним і духовним розвитком і заради чого працюють національні культурні товариства і втілюються мистецькі проекти.

Цього вечора з вдячністю згадували музичних діячів Чернігова - композитора Івана Зажитька, поета й педагога Петра Зуба, інших видатних особистостей, які тонко відчували своєрідність єврейської національної музики й надихалися нею у своїй творчості. Як зауважив Семен Бельман, були часи, коли доводилося таємно слухати єврейські пісні та мелодії, про звучання їх зі сцени годі було й мріяти. «Ці стіни і ця сцена чули багато єврейських музикантів та їх творів. Але ніколи не чули єврейської музики у ті минулі роки. Тоді євреї писали українську музику, а нині вже й українці пишуть музику єврейську», - відзначив він. І в цей вечір вона панувала у гостинному залі філармонійного центру, така щемлива й прониклива, ніби увібрала біль і відчай, і водночас мудрий гумор і вміння радіти життю попри несамовиті випробування.

Цю музику талановито виконували українці і євреї, додаючи до її незрівнянного колориту нові чудові кольори. У концерті взяли участь артисти й колективи Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Академічний камерний хор імені Д. Бортнянського під керівництвом Івана Богданова виконав твори Івана Зажитька: псалом та обробку єврейської народної пісні. Лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів вокалісти-солісти Марина Маккей та Андрій Рекун потішили глядачів жартівливими єврейським піснями. Велику й різноманітну програму представив духовий оркестр Чернігівського філармонійного центру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Ткачука. Свій виступ оркестр присвятив пам’яті військових диригентів Юхима Баліна та Григорія Бункіна.

Запалював публіку невгасимою енергетикою й артистизмом чудовий співак Семен Рудницький. Він виступав у складі оригінального колективу - чоловічого вокального ансамблю «Голдене менер» під керівництвом чарівної Тетяни Куліш. А також у дуеті із заслуженим артистом України Іваном Крушем: мужній баритон і світлий тенор – ефектне поєднання у створенні яскравих концертних номерів.
Гаряче вітали глядачі юну зірку – вокалісту й скрипальку Адель Шурубуру. Потішила гостей свята також юна талановита гітаристка й вокалістка Марія Дудчин. З власними творами емоційно виступила поетеса Тетяна Тимошенко. Порадували аудиторію виступи викладачів Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т. Шевченка, а також студентського хору під керівництвом Станіслава Першина. А Олег Васюта пригадав, що Станіслав Першин свого часу керував клезмерським ансамблем. І одразу заручився його згодою продемонструвати глядачам цей оригінальний музичний стиль у наступних програмах.

Загалом Олег Васюта вже намітив нові тематичні програми, присвячені творчості та вкладу в духовний розвиток місцевої громади видатних єврейських діячів, що творили у Чернігові. Багатьох з них він знав особисто, що додає таким програмам особливої змістовності й зворушливості.

Говорячи про взаємний вплив української та єврейської культур, Олег Васюта не оминув увагою і творчість Тараса Шевченка. І зачитав уривок з «Давидових псалмів» зі знаменитими пророчими словами: «Діла добрих оновляться, діла злих загинуть!»

Історія свідчить: надскладні випробування можливо здолати й зберегтися як народ тільки згуртованістю й підтримкою. У цьому сенсі єврейський народ став прикладом для всього світу. У Чернігові завжди була потужна єврейська община, але тільки за часів незалежної України стало можливим відкрито і вільно творити свою культуру і висловлювати думки. І це збагачує всю чернігівську громаду, гуртує людей різних національностей довкола розбудови й облаштування спільного дому – рідного міста і нашої єдиної Батьківщини.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode