ЧЕРНІГІВЦІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ МИРНИХ ЖИТЕЛІВ, РОЗСТРІЛЯНИХ В УРОЧИЩІ «ПОДУСІВКА»

День пам'яті та примирення 8.05.2018

8 травня 2018 року, у День памяті та примирення, чернігівці традиційно зібралися біля обеліску “Меморіалу на честь мирних жителів м.Чернігів, розстріляних фашистами у 1941-1943 роках», щоб ніколи не забувати про страшні злочини проти людяності, скоєні під час Другої світової війни.

Моторошні факти нагадала ведуча: «У 1941-1943 роках саме тут, в урочищі «Подусівка», за даними комісії по розслідуванню злочинів німецьких фашистів, було розстріляно та закатовано близько 15000 мирних жителів (чоловіків, жінок, дітей), партизанів, підпільників та в’язнів Подусівського концтабору. Вони поховані на цьому місті в 11-ти братських могилах».

Учасники скорботного заходу вшанували хвилиною мовчання жертв цієї трагедії, поклали квіти до обеліску та пам'ятника від ромської громади. В пам’ять про загиблих заупокійну літію відправив Архієпископ Української православної церкви Київського патріархату Євстратій. На 15-ти гранітних плитах, кожна з яких символізує тисячу загиблих, присутні встановили запалені лампадки – на знак памяті і скорботи. В урочистому заході взяли участь голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, перший заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, обербургомістр Меммінгена, німецького міста-побратима Чернігова, Манфред Шильдер.

Проведення заходу забезпечили колективи Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм: духовий оркестр (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Анатолій Ткачук), чоловічий склад Академічного народного хору (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур), ведучі заходу — лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів Інна Василенко та Дмитро Обєдніков. Режисер – заслужений діяч мистецтв України Юрій Кравчук. 

Віра Лобановська
-----
Фото - Віктор Кошмал


QR-Code generated with LudwigQRCode