З ДНЕМ МАТЕРІ ВІТАЛИ У ЧЕРНІГІВСЬКОМУ ФІЛАРМОНІЙНОМУ ЦЕНТРІ

ОЛЕНА БЕЛЕВАНЦЕВА

Дню Матері присвятили концерт 9 травня 2018 року у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. Це свято є міжнародним, а в Україні воно має статус державного з 2000 року і відзначається у другу неділю травня. Але у нашій країні воно дуже природно поєдналося з іншими важливими травневими датами – Днем пам’яті та примирення та Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Адже чи не найбільших випробувань завдають війни матерям. І найвідданішими поборниками миру й порозуміння здатні бути саме матері.

Про це йшлося і у тематичній концертній програмі «Ніщо не вічне, вічні матері». У драматичному дійстві сплелися в одне і материнське щастя, і невгасимий біль втрат, війна і прагнення до миру, і відчуття обов’язку захищати рідну землю. Це було дуже хвилююче й пронизливо. Адже сценарій базувався не на уявних далеких подіях, а на реаліях сьогодення, а в залі були присутні матері і дружини загиблих воїнів АТО. «Для вас, мої сестри, найкращі вітання і побажання», - звернулася до них головна ведуча програми, артистка філармонійного центру Олена Белеванцева, що також втратила на війні старшого сина Володимира Близнюка. Разом з молодшим сином Олексієм вони відкрили концерт зворушливою поезією-молитвою за маму, Ісусову Неньку, що стала символом материнського подвигу й підтримки у тяжкі хвилини.

Проникливі слова прекрасних поезій, присвячених матерям з їх безмежною любов’ю й відданістю, лунали цього вечора у майстерному виконанні артистки розмовного жанру Олени Белеванцевої та заслуженого артиста України Олексія Биша. Славили матерів чудовими піснями артисти філармонійного центру: капела бандуристів імені Остапа Вересая під керівництвом заслуженої артистки України Раїси Борщ та заслуженого працівника культури України Миколи Борща, заслужений артист України Володимир Гришин, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів Світлана Примак, Олена Близнюк, Богдан Тонкошкурий, В’ячеслав Петрик, артист і співак Макс Пузан. Потішив глядачів оригінальними хореографічними постановками фольк-модерн-балет під керівництвом Вікторії Єрмак. Особливі гості Анна Бизган, Олексій Белеванцев та Анастасія Порай-Кошиц подарували свої чудові концертні номери.

Справжнім чудом, яке може творити материнська любов і відданість, було почути пісню у виконанні Анни Бизган, дівчинки з вродженими вадами слуху. Завдяки турботі і невтомній праці її мами Наталії Бизган, Анна не тільки добре розмовляє, а й чудово співає. Ця історія – гарний надихаючий приклад гідного життя за будь-яких обставин і підтвердження істини «Ніколи не здавайся!»
Завершився концерт патріотичною піснею «Я живу в Україні» у виконанні капели бандуристів імені Остапа Вересая, що пролунала на славу Батьківщини, з якою доводиться переживати всі випробування і захищати її як матір.

Дякуючи Олені Белеванцевій та всій творчій групі, що працювала над концертом, радник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Никоненко відзначив доречне й справедливе поєднання Дня матері й Дня перемоги, адже ніяка перемога неможлива без любові й підтримки матері: «І нехай торжествує перемога життя у всьому світі!»

Віра Лобановська
-----
Фоторепортаж - Віктор Кошмал


QR-Code generated with LudwigQRCode