ЛИСТИ ПАМ’ЯТІ

ХОР ХЛОПЧИКІВ

«Якби ти тоді не переміг, чи був би сьогодні я?!» – дитячий голос звучить крізь час, звертаючись до мужнього прадіда, на чиї плечі впав страшний тягар Другої світової війни. 8 травня 2018 року, у День пам’яті та примирення, сцена Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм була віддана дітям. Урочистий концерт «Листи пам’яті» дарували шановним гостям - ветеранам та нинішнім воїнам, їхнім родинам та всім небайдужим, хто завітав цього вечора до філармонійного центру - юні артисти Концертного хору хлопчиків академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського. Зовсім по-новому, пронизливо, хвилююче лунали у дитячому виконанні до болю знайомі пісні воєнних часів та написані згодом на честь перемоги. Водночас це було надзвичайно професійне виконання. І тому бурхливими оплесками нагороджували глядачі хор хлопчиків, згадуючи зворушливі музичні композиції й підспівуючи артистам. Лунали відомі шедеври пісенного жанру, такі як «Ех, дороги», «Смуглянка», «Журавлі», «Перемога», «Світ без війни» та інші.

Цікавим було нове прочитання відомої пісні А. Пашкевича на слова М. Негоди «Степом» за участі дорослої групи хору ім. Д. Бортнянського. А ще діти читали листи з фронту, справжні, мовою оригіналу, які писали солдати своїм рідним – чи то з надією повернутись, чи прощаючись перед неминучою загибеллю. І реальність світового безумства з війнами й агресією поставала у всьому своєму непривабливому безглузді. Діти, що так проникливо передали засобами мистецтва жахливу правду про минулу війну, прагнутимуть будувати інший світ, без воєн і нелюдських страждань.

В урочистому концерті до Дня пам’яті та примирення, а також Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні взяли участь Концертний хор хлопчиків академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського, керівник Світлана Корма, хормейстер Тетяна Клюйко, репетитор з вокалу Євгенія Попудренко, а також артисти академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського під керівництвом Івана Богданова; солісти хору хлопчиків: Єгор Стрілюк, Назар Майстренко, Всеволод Ващенко, Іван Буров, Андрій Лащ, Денис Тарасовець, Костянтин Горбач, Антон Горбач, Софія Парфенок; листи учасників Другої світової війни читали Єгор Стрілюк, Жора Білан, Костянтин Горбач, Святослав Бабарик, Іван Палажай, Єгор Голець, Максим Кішка, Андрій Лащ. Ведучі концерту – Дмитро Обєдніков та Василіса Забуранна.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode