ВАСИЛЬ НЕЧЕПА З МИСТЕЦЬКОЮ МІСІЄЮ НА ШЕВЧЕНКІВСЬКОМУ СВЯТІ НА ВІННИЧИНІ

ВАСИЛЬ НЕЧЕПА - ШЕВЧЕНКІВСЬКЕ СВЯТО - ВІННИЧИНА

Міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято "В сім’ї вольній, новій" цього року відбулося на Вінничині. Три дні, з 24 по 26 травня 2018 року, обласний центр та 11 міст області приймали поетів, письменників, художників, митців і культурних діячів з України та різних куточків світу. У рамках заходу відбувалися тематичні зустрічі зі школярами, студентами, громадськістю, а також виставки, екскурсії, концерти, презентації. Серед центральних подій – урочисте відкриття пам’ятника Тарасові Шевченку у місті Гнівань.

Стартувавши 1981 року, свято крокує Україною, несучи Шевченкове слово, пропагуючи українську культуру й пробуджуючи національну свідомість. На цьому важливому мистецькому заході всі ці роки звучить голос кобзаря-лірника Василя Нечепи, артиста Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного артиста України. У рамках свята впродовж трьох днів він виступав з вітальним словом та кобзарськими піснями у школах, будинках культури, музеях та бібліотеках Вінничини, на великому концерті у Вінницькій обласній філармонії ім. М. Леонтовича.  Його самого особливо вразив виступ майстра художнього слова Анатолія Паламаренка, Героя України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного артиста України. Це було справді незрівнянне виконання артистом пророчого вірша Тараса Шевченка «Холодний Яр», після чого потужним завершальним акордом пролунала композиція «Реве та стогне Дніпр широкий» від Національного заслуженого академічного народного хору України  імені Григорія Верьовки.



Вінничина, де цього року відбулося Міжнародне Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій», у свою чергу підхопила естафету від прифронтової Луганщини. Наступний рік ювілейний – 205 річниця від дня народження Поета. Організатором свята і приймаючою стороною буде Київська область. І Василь Нечепа знову готовий до творчої місії – продовжувати велику справу Кобзаря.

Віра Лобановська


QR-Code generated with LudwigQRCode