ДО 143-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СЕРГІЯ БОРТКЕВИЧА

Шановні друзі!

Вашій увазі пропонуємо фрагмент унікального запису виступу Національного Одеського філармонійного оркестру (головний диригент та художній керівник - народний артист України Хобарт Ерл).

28 лютого 2020 року у Великій залі Одеської обласної філармонії під диригуванням заслуженого діяча мистецтв України Миколи Сукача (художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” Чернігівського обласного філармонійного центру) прозвучала Симфония №2, тв. 55 видатного українського композитора, піаніста і педагога Сергія Борткевича.

Концерт відбувся в день 143-річчя з дня народження Сергія Борткевича. Прикметно, що коли Національний Одеський філармонійний оркестр включає до програм концертів твори цього композитора, то Велика (на тисячу місць) зала філармонії, щоразу переживає аншлаг. Одеські шанувальники класичної музики заздалегідь розкуповують квитки, щоб послухати музику Борткевича у прекрасному виконанні рідного філармонійного оркестру та маестро з Чернігова Миколи Сукача. До речі, для Миколи Васильовича це була вже п'ята спільна концертна програма з одеським колективом, що будувалася на творах Борткевича.

Що ж стосується самої Симфонії №2, тв. 55, то історія цього музичного твору досить складна. До нас не дійшло точних відомостей, чи був у 1938 році на прем'єрі власної симфонії сам композитор. Проте відомо, що диригував оркестром, якому вперше випала честь представити симфонію публіці, відомий на той час музикант, професор кафедри диригування Віденської консерваторії, головний диригент Мюнхенської філармонії (1938 – 1945 р.р.), музичний редактор Віденського радіо Освальд Кабаста. Після завершення Другої світової війни Освальдові Кабасті за участь у концертах перед нацистами та за прихильність до його таланту з боку верхівки нацистської Німеччини буде заборонено диригувати...

Достеменно не відомо, як саме вплинув цей факт на творчість самого Сергія Борткевича, але дослідники його біографії констатують, що Симфонії №2, тв. 55 за життя композитора швише за все більше не виконувавлася. Фактично лише в 2002 році, через 64 роки після прем'єри, твір повернувся на дійсно велику сцену. Це сталося під час Міжнародного фестивалю класичної музики “Сіверські музичні вечори”, натхненником і організатором якого був і є художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” Чернігівського обласного філармонійного центру, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. Пан Микола не лише "оживив" ноти Сергія Борткевича, а ще й став першим біографом композитора, випустивши минулого року книгу «Сергій Борткевич: Партитура життя».

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode