ШАДРІНА, СУКАЧ І ОДЕСЬКИЙ ФІЛАРМОНІЙНИЙ ОРКЕСТР: КОНЦЕРТ №1 ДЛЯ ФОРТЕПІАНО З ОРКЕСТРОМ БОРТКЕВИЧА

IMG_0736

У 1912 році «зовсім молодий музикант  і композитор» (так він сам тоді вважав) Сергій Борткевич звернувся до знаменитого диригента Артура Нікіша з проханням: Борткевич хотів зіграти для Нікіша свій перший фортепіанний концерт. Композитор дуже тремтливо ставився до свого авторського дебюту для улюбленого інструменту. Для нього дуже важливим був відгук славетного маестро. Нікіш не тільки похвалив твір, а й дав рекомендацію для публікації концерту.

Виконання Концерту №1 для фортепіано з оркестром сі-бемоль мажор, оп. 16 Сергія Борткевича викликало змішані відгуки критиків, що почасти вплинуло на виконавську долю твору. Але публіка його «прийняла»: згодом він звучав і за океаном, і в Європі. Солістом виступав і сам композитор, і провідні піаністи світу.

28 лютого 2020 року, в день 143-річчя від дня народження Сергія Борткевича, Концерт №1 для фортепіано з оркестром сі-бемоль мажор, оп. 16 прозвучав у Великій залі Одеської обласної філармонії у виконанні Національного Одеського філармонійного оркестру, яким диригував художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач. Партію фортепіано виконала солістка оркестру «Філармонія» Ольга Шадріна.

«Це виконання Ольгою Шадріною першого концерту Борткевича, мабуть, найвдаліше, - каже Микола Сукач, - і мені дуже приємно, у нас є така прекрасна піаністка. Ми грали на підйомі, наче на крилах цей дуже непростий концерт».

Вашій увазі – запис виконання Концерту №1 для фортепіано з оркестром сі-бемоль мажор, оп. 16 Сергія Борткевича 28 лютого 2020 року.

Прес-центр обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode