ПРОЄКТ ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ ДО ДНЯ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ


«Кто бы разбил
В усталом сердце лёд,
Не будь тебя,
Любимый мой народ?
Не будь тебя,
Погиб бы я
Во мгле,
С последним криком:
-Родина моя!..»

«Сен олмасанъ…» Рядки цього вірша знає, мабуть, кожен кримський татарин. Слова «Сен олмасанъ, Азиз Халкъым, кимге керек бу Дюнья! Сен олмасанъ, эй, гузелим, оксюзим мен, Къырымда» («Кто песнь мою о Крыме пропоёт, не будь тебя, любимый мой народ?») без перебільшення є моральною опорою багатьох поколінь кримськотатарського народу.

Їх автор – Сейтумер Емін, великий кримськотатарський поет. У роки Другої світової він пішов воювати проти нацистів добровольцем. Був важко поранений. Нагороджений багатьма державними орденами і медалями. Герой війни!

Після вигнання нацистів з півострова відбудовував рідний край – до 18 травня 1944 року. У цей день тоталітарний радянський режим розпочав насильницьку депортацію кримських татар з історичної батьківщини – етнічну чистку за звинуваченням цілого народу у співробітництві з нацистською Німеччиною. Жертвою комуністичного терору став і герой війни Сейтумер Емін: разом з земляками він був переселений в Узбекистан, де став одним з лідерів кримськотатарського національного руху.

Під час депортації та в наступні роки загинули, за різними підрахунками, від чверті до половини всіх кримських татар. В Україні 18 травня відзначається як День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Народу, який і нині зазнає утисків з боку російської влади в окупованому у 2014 році Криму.

У день 76-х роковин трагедії артисти Чернігівського обласного філармонійного центру пропонують ще раз вслухатися в рядки «Сен олмасанъ…», перекладені сучасною бахчисарайською поеткою Наталією Наумовою. Учасники меморіального мистецького проєкту: актор і режисер Олександр Лаптій, саксофон – Нікіта Гірня, бас – Дмитро Теребун.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode