ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

2021.01.27_Holocaust_Remembrance_Day

27 січня 2021 року, у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту біля братських могил жертв нацизму в урочищі “Березовий рів” у Чернігові відбувся меморіальний захід із вшанування пам’яті жертв нацистської політики переслідування та масового винищення євреїв у 1933–1945 роках. Пам’ятна акція пройшла за участю заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Олександра Савченка, першого заступника голови Чернігівської обласної ради Ніни Лемеш, секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломаки, представника Українського Інституту національної пам'яті Сергія Бутка, громадськості, в тому числі представників обласного філармонійного центру.

27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау. Дата 27 січня з 2005 року рішенням Генасамблеї ООН відзначається як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Жертвами Голокосту стали чотири з половиною мільйони дорослих та півтора мільйона дітей. На Чернігівщині у 1941-1943 роках нацистський окупаційний режим знищив, за підрахунками істориків, від чотирьох до шести тисяч євреїв тільки за національною ознакою. У Чернігові одним з місць масових розстрілів єврейського населення, а в наш час трагічним символом Голокосту в області, стало урочище Березовий Рів.

Вшановуючи пам'ять загиблих, учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку.

До присутніх звернувся рабин іудейських релігійних громад Чернігівської області Ісроель Сільберштейн, який наголосив на важливості збереження пам’яті про трагедію єврейського народу та прочитав поминальну молитву за жертвами Голокосту.

Під час меморіальної акції згадали словами шани людей різних національностей, які, ризикуючи своїм життям, рятували євреїв під час Другої світової війни. Їх називають праведниками народів світу. В Україні відзначено більше 2,5 тисяч праведників народів світу, з них 30 – на Чернігівщині.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм за матеріалами

Департаменту інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА


QR-Code generated with LudwigQRCode