НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

2021.05.16

Відповідно до Указу Президента України від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Пам’ятну дату встановлено з метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

 

Сьогодні, 16 травня, представники органів влади та громадськості, в тому числі представники Чернігівського обласного філармонійного центру, вшанували пам’ять жертв політичних репресій, поклали квіти до пам’ятного знаку на місці братської могили розстріляних жителів Чернігівщини на території Халявинської сільської ради. Наприкінці 30-х років ХХ століття тут були поховані тисячі жителів області, страчених за лімітами з Москви.

 

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих та запалили свічки. Заупокійну літію відправив отець Миколай.

 

Довідково. Протягом 1937-1938 років в Радянському Союзі за політичними звинуваченнями було заарештовано близько двох мільйонів осіб. Більше половини з них було страчено.

 

Майже 200 тисяч осіб репресовано в Україні у часи «Великого терору», з них близько 62% розстріляно. На Чернігівщині було репресовано до 10 тисяч осіб.

 

За повідомленням Департамента інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА


QR-Code generated with LudwigQRCode