РУШНИК ЄДНОСТІ ДО 25-РІЧЧЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

2021.06.28

28 червня 2021 року, у 25-у річницю Конституції України, у Чернігові пройшли велелюдні урочисті заходи по відзначенню ювілею Основного Закону нашої держави. Найактивнішу участь в них взяли митці Чернігівського обласного філармонійного центру.

О 10-й годині ранку відбувся молебень за Україну в Катерининському храмі. Після нього покладання квітів до Пам’ятного знаку “Борцям за волю і незалежність України”. Під час церемонії за участю керівництва обласної державної адміністрації на чолі з головою ОДА Анною Коваленко, обласної ради, органів місцевого самоврядування, військових, духовенства та громадськості зазначалося: “ Ухвала Конституції стала важливим етапом українського державотворення. Конституція є ядром національної правової системи, що фіксує головні юридичні та політичні аспекти відносин між державою та суспільством”.

Учасники акції хвилиною мовчання вшанували всіх, хто віддав своє життя за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Під урочисті звуки духового оркестру філармонійного центру під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Ткачука учасники заходу поклали квіти до Пам’ятного знаку. Провели церемонію артисти філармонійного центру Інна та Ігор Василенки.

Об 11-й годині у підніжжя Катерининського храму за участю голови Чернігівської облдержадміністрації Анни Коваленко розпочалася акція, що увійшла до Книги рекордів України: з нагоди 25-ї річниці Конституції, в рамках відзначення 30-ти річчя незалежності України було розгорнуто Рушник Єдності. У червні цього року в області стартував цей унікальний проєкт – “Чернігівщини дерево-життя – могутній України оберіг” зі створення 200-метрового Рушника Єдності. Рушник створювався в одній з найдавніших традиційних технік нанесення на тканину візерунків – вибійки. Головними натхненниками його створення були майстри Обласного центру народної творчості, які залучили широке коло людей – представників кожної з територіальних громад області, національно-культурних товариств, громадських та релігійних організацій, керівництво обласної державної адміністрації, громадськість, різновікові і різносоціальні групи населення. Загалом – більше 200 чоловік, які разом з творчими колективами й взяли участь в урочистому дійстві з розгортання Рушника.

Академічний народний хор обласного філармонійного центру на чолі з заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Коцуром виконує вокально-хореографічну композицію, ведучий заходу Дмитро Обєдніков дає стартовий відлік, учасники акції розгортають Рушник довжиною 200 метрів і шириною 220 сантиметрів — рекорд України зафіксовано. У церемонії вручення Сертифікату про рекорд взяли участь одна з активних учасниць створення Рушника Єдності, голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко, авторка ескізу Рушника Єдності Наталія Войстрикова та автор дерев’яних штампів, заслужений майстер народної творчості України Андрій Каменецький.

— Рушник, який щойно тут розгорнувся, є символом нашої згуртованості, наших добрих намірів та єдності громад Чернігівщини. Маю надію, що він стане вірним оберегом, який захистить Чернігівщину від будь-яких негараздів. І в переддень 30-річчя незалежності нашої держави нагадає всій Україні про славні сторінки її історії, зазначила голова облдержадміністрації Анна Коваленко.


Художню композицію представили учасникам заходу колективи обласного філармонійного центру – Академічний народний хор, солісти колективу концертних виконавців заслужений артист України Сергій Сулімовський та Яна Корольова, а також артисти обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Шевченка.

О 12-й годині на Алеї героїв з нагоди Дня Конституції України головою ОДА Анною Коваленко були вручені державні нагороди, відзнаки Кабінету Міністрів України, Почесні грамоти та Подяки голови ОДА.

До 25-річного ювілею Конституції України 28 червня 2021 року артисти Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм подарували чернігівцям та гостям міста велику концертну програму.

Сюжет телеканалу Новий Чернігів про початок маратону:


На сцені, що розгорнулася на Алеї Героїв, з півдня до вечора тривав цей потужний мистецький маратон. Протягом кількох годин на сцені змінювали один одного Академічний народний хор під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура, Капела бандуристів ім. О.Вересая, яку очолює заслужена артистка України Раїса Борщ, духовий оркестр на чолі із заслуженим діячем мистецтв України Анатолієм Ткачуком, солісти колективу концертних виконавців - заслужений артист України Олег Подольський, заслужена артистка естрадного мистецтва України Ніна Коцур, Катерина Іващенко, Марина Коваленко, Яна Корольова, В’ячеслав Мацвійко, Вікторія Олійник, Іванна Подольська, Ксенія Трубіна, а також джаз-бенд "BissQuit" (керівник — Дмитро Теребун).

Звучала музика для всіх віків, для різних смаків і вподобань. Численних глядачів на злякав навіть літній дощ. Справжнє мистецьке свято до Дня Конституції!



Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode