104 РОКИ ПОДВИГУ ГЕРОЇВ КРУТ

Пам’ять Героїв Крут у 104-у річницю звитяжного бою українських вояків вшанували 29 січня 2022 року учасники урочистого заходу на території Меморіального комплексу “Пам’яті Героїв Крут” у селі Пам’ятне Ніжинського району.

Бій 29 січня 1918 року оборонців української державності проти більшовицької армії, що наступала на Київ, вважається символом відродження української нації, подвигу в ім’я Свободи, подвигу за священне право народу бути незалежним. “Сучасні захисники України стали гідними спадкоємцями Героїв Крут”, - наголошувалося під час урочистостей.

На території Меморіального комплексу “Пам’яті Героїв Крут” вже 31 рік поспіль відбуваються пам’ятні заходи, участь в яких беруть представники влади, історики, громадські активісти. Цьогоріч у числі зібрання — голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус, голова обласної ради Олена Дмитренко, народний депутат України Анатолій Гунько, заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Також вклонилися подвигу героїв і військовослужбовці 119-ої окремої бригади територіальної оборони України. Більшість з них, як і юнаки понад сто років тому, не є кадровими військовими. Однак, як тоді, так і зараз українці готові боронити свої державу.

— На цьому місці понад століття тому відбулися трагічні події. Саме тут в нерівній боротьбі поклали свої життя справжні патріоти України. Але сьогодні — не день скорботи. Сьогодні день пам’яті та день гордості, — зазначив голова облдержадміністрації В’ячеслав Чаус. — Так співпало, що саме наприкінці січня 2015 року бійці, у тому числі і нашого батальйону, боронили незалежність під Дебальцевим. Так співпало, що наприкінці січня цього року ворог брязкає зброєю і на північному кордоні. Ми знову маємо бути готові боронити свою державу. Та окрім зовнішнього агресора, повинні побороти ще більш підступнішого внутрішнього ворога: популізм, корупцію, байдужість… Мусимо, як і сто років тому, нарешті об’єднатися під найріднішим стягом, під нашою жовтоблакиттю. Бо в єдності наша сила. Бо в єдності ми непереможні.

Пам’ять усіх полеглих за свободу та незалежність Української держави учасники заходу вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Монументу. Відбулася заупокійна літія.

У пам’ятному заході взяли участь духовий оркестр обласного філармонійного центру (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Анатолій Ткачук), хорова група Капели бандуристів ім. О.Вересая (художній керівник та головний диригент — заслужена артистка України Раїса Борщ), артисти Театру танцю “Екватор” під керівництвом Віктора Войникова. Провели захід артисти обласного філармонійного центру Інна Василенко і Дмитро Обєдніков.

Учасники меморіальної акції мали можливість ознайомитись з музейними експонатами комплексу “Пам’яті Героїв Крут”, переглянути виставкову експозицію “Сіверщина – Блокпост Пам’яті”.

 

За інформацією департаменту інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА


QR-Code generated with LudwigQRCode