ПОДВІЙНИЙ ЮВІЛЕЙ МИКОЛИ БОРЩА

2023.12.10_

75-річний ювілей і 60-річчя творчої діяльності заслужений працівник культури України, головний хормейстер Капели бандуристів ім. О.Вересая Микола Борщ відзначив великою концертною програмою “Зорепадом летять роки”.

 

У рідній концертній залі Чернігівського обласного філармонійного центру 10 грудня 2023 року митець зібрав чимало друзів та шанувальників, які прийшли привітати ювіляра — відомого хормейстера, педагога, співака з неповторною індивідуальною манерою виконання. Його внесок у розвиток національного музичного мистецтва вражає.

 

Уродженець села Заудайки, що на Ічнянщині, Микола Борщ вже в 15 років керував сільським духовим оркестром. Після навчання у музичному училищі та консерваторії багато викладав, працював з численними хорами в Києві та на Чернігівщині. Зрештою, вже 14-й рік він є головним хормейстером Капели бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру.

 

Концертна програма “Зорепадом летять роки” розпочалася з “Молитви за Україну” — авторського твору Миколи Борща на вірші Леоніда Отрюха у виконанні настоятеля храму Святої Катерини у Чернігові отця Романа Кіника.

Після пісні-молитви ювіляра привітав Єпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України Антоній Фірлей. Владика оголосив рішення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія про нагородження Миколи Борща орденом Архистратига Михаїла II ступеня. Висока церковна нагорода вручена митцю за його заслуги перед Помісною Українською Православною Церквою та побожним народом.

 

В свою чергу Миколу Борща з 75-річним ювілеєм та 60-річчям творчої діяльності привітали: заступник генерального директора-керівника художнього Чернігівського обласного філармонійного центру Олександр Соломаха, директор музичного коледжу ім. Левка Ревуцького, заслужений діяч мистецтв України, голова Чернігівського осередку музичної спілки України Володимир Суховерський, головний диригент-керівник художній Академічного народного хору, заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур, в. о. головного диригента-керівника художнього Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського Ігор Найдьон, керівник заслуженого аматорського хору «Десна» Микола Олексієнко, відомий чернігівський поет і драматург Анатолій Покришень та інші гості.

 

Микола Митрофанович виховав не одне покоління митців, працюючи в Ніжинському педагогічному інституті та Чернігівському музичному училищі. Привітати свого вчителя приїхав хормейстер, співак, а нині захисник України Павло Грищенко. У його виконанні прозвучали кілька творів, в тому числі “Стоїть гора високая” — улюблена пісня батьків ювіляра.

 

Значна частина програми була присвячена темі любові — як визначальній в творчості Миколи Борща. Разом з дружиною — художньою керівницею і головною диригенткою Капели бандуристів, заслуженою артисткою України Раїсою Борщ — він виконав пісні, які сміливо можна назвати заповідями всім, хто має пронести своє почуття через перешкоди і залишатися вірним один одному.

 

Дуети з друзями і учнями — Володимиром Усом, Сергієм Сидоренком, пісні, присвячені рідному краю викликали щире захоплення глядачів. Завершилася концертна програма композиціями, які є яскравим свідченням патріотичної життєвої позиції ювіляра — творами Миколи Борща на вірші Анатолія Покришеня і Леоніда Горлача — “Ой, ви, Крути” та “Дніпро й Десна — моя держава”.

 

Бажаємо Миколі Митрофановичу Борщу подальших творчих успіхів, натхнення та радості на його музичному шляху. Нехай талант артиста і далі розцвітає, радує слухачів та збагачує українську музичну спадщину.

 


На відео: Українська народна пісня «Стоїть гора високая» в обробці Миколи Борща.
Виконує Капела бандуристів ім. О.Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.
Соліст - Павло Грищенко.
Диригент - Микола Борщ.
Фрагмент концерту.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру

фестивалів та концертних програм


QR-Code generated with LudwigQRCode