130-РІЧЧЯ ОЛЕКСАНДРА ДОВЖЕНКА

2024.09.10 ОП Довженко

10 вересня 2024 року пройшли урочистості з нагоди 130-річчя від дня народження Олександра Довженка — письменника, режисера, драматурга, публіциста, поета, генія, що, за словами дослідників його творчого спадку, сполучає минуле, сучасне, майбутнє, вітчизняної культури.

Заходи відбулися на малій батьківщині митця, у Сосницькому літературно-меморіальному музеї Довженка. Серед гостей – заступник голови облдержадміністрації Іван Ващенко, заступник голови обласної ради Дмитро Блауш, представники місцевої влади, кіномитці та громадськість. Участь в заходах взяли й артисти Чернігівського обласного філармонійного центру.

Учасники урочистостей поклали квіти до пам’ятника творцеві.

На честь Олександра Довженка Чернігівський український академічний народний хор під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура представив проникливу, потужну програму, в яку увійшли українські народні пісні в обробці Володимира Коцура, Анатолія Пашкевича, вокально-хореографічні композиції у постановці Віктора Войникова, Надії Цюренко.

Ігрову програму для дітей “І люди, і ляльки” презентував обласний театр ляльок імені О. Довженка. На території садиби учасники заходів мали змогу подивитися уривок з вистави “Зачарована Десна” у виконанні акторів Чернігівського молодіжного театру, послухати виступи артистів Сосницького народного аматорського фольклорного колективу “Криниці”, а також доєднатися до церемонії посадки яблуні. На території музею працювали виставки декоративно-прикладного мистецтва від майстрів Чернігівського обласного центру народної творчості та місцевих майстрів.

Провела пам’ятний захід артистка філармонійного центру Яна Сидоренко.

Олександр Довженко казав, що “лише сильним дано право на безсмертя“. Режисер таке право отримав.

Пресцентр Чернігівського обласного філармонійного центру

з використанням матеріалів

Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОВА,

Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА


QR-Code generated with LudwigQRCode