МИКОЛА СУКАЧ ПРОДОВЖУЄ ДОСЛІДЖУВАТИ СТОРІНКИ ЖИТТЯ СЕРГІЯ БОРТКЕВИЧА

Головний диригент Академічного симфонічного оркестру "Філармонія" Чернігівського обласного філармонійного центру, Заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач продовжує досліджувати маловідомі сторінки життя видатного українського композитора, піаніста і педагога Сергія Борткевича.

До 66 роковин від дня смерті музиканта, якого ми згадуватимемо 25 жовтня, Микола Васильович поділився власними спогадами про те, як минулого літа він шукав і знайшов могилу та квартиру Сергія Едуардовича Борткевича в австрійському Відні.

В матеріалі використано фрагмент минулорічного концерту Академічного симфонічного оркестру "Філармонія" за участю відомої американської піаністки болгарського походження Надєжди Влаєвої. Звучить уривок Концерту №2 Сергія Борткевича для фортепіано з оркестром, до мінор, тв. 28. Диригент - Микола Сукач.

ДОВІДКОВО
Сергій Едуардович Борткевич (28 лютого 1877, Харківщина — 25 жовтня 1952, Відень) — видатний український композитор, піаніст і педагог.

Творчий доробок Сергія Борткевича становить 74 твори, 15 з яких досі вважаються втраченими. Багато із інших творів були віднайдені, зокрема, завдяки зусиллям Мелкома Баллана (Велика Британія), Багвана Тадані (Індія/Канада), Валтера Калктмана (Голландія).

З політичних причин творчість Борткевича була майже невідомою в СРСР і, зокрема, в Україні. Однак, починаючи з 2000 року, поступово набуває широкого визнання в Україні завдяки диригентові та прихильникові Борткевича Миколі Сукачу і створеному ним симфонічному оркестру «Філармонія».

За характер музичних творів, композитора називають «останнім романтиком» та «українським Рахманіновим».

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode