ДРУГА РІЧНИЦЯ ВИЗВОЛЕННЯ ОБЛАСТІ: У ЧЕРНІГОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЗАГИБЛИХ ЗАХИСНИКІВ

2024.04.02

Активні бойові дії на Чернігівщині тривали з 24 лютого до початку квітня 2022 року. Дві третини області понад місяць були під окупацією ворога.

 

З перших годин повномасштабного вторгнення волонтери, комунальники, медики, рятувальники і цивільні жителі області згуртувались з єдиною метою – перемогти російських окупантів. На Чернігівському напрямку країну обороняли 1-ша танкова та 58-ма мотопіхотна бригади, окремі частини ОК «Північ», Нацгвардії, прикордонники, поліція, КОРД та сили ТрО.

 

2 квітня 2024 року з нагоди другої річниці визволення області на кладовищі «Яцево», де поховані герої Чернігівщини, які загинули з початку російської військової агресії, відбувся пам’ятний захід. Організатором виступила ГО «Сяйво Сіверщини».

 

Разом з військовими, волонтерами та родичами пам’ять усіх загиблих воїнів, які ціною власного життя зупинили ворога, а також жертв війни вшанували заступник голови Чернігівської ОДА Іван Ващенко, перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш.

 

«Росія прийшла нас вбивати задовго до 24 лютого 2022 року, але на Чернігівську землю російський солдат ступив саме тоді. Ми всі — як цивільні, так і військові — взяли до рук зброю і захищалися. Тому сьогодні відзначаємо другу річницю з моменту, коли український народ спільно із Силами оборони вибили росіян з нашої землі. Це ще раз доводить – наша сила в єдності. І тільки спільними зусиллями ми зможемо перемогти ворога», – звернувся до присутніх Іван Ващенко.

 

«Два роки тому нам вдалося відігнати ворога. Я хочу подякувати місцевим мешканцям. Ми відчували вашу допомогу та підтримку і знали, за що боремось. Хочеться сьогодні згадати всіх військових, які віддали своє життя за Батьківщину. Ми повинні пам’ятати, що саме завдяки їм маємо можливість вільно жити на своїй землі», – наголосив командир військової частини 3082 Національної гвардії України полковник Ігор Оринко.

 

«Ми допомагаємо військовим з 2014 року. Я дякую всім волонтерам, які у 2022 році під кулями вивозили поранених в лікарні, допомагали знаходити їжу, ліки, воду. Дякую мамам, які чекають хлопців з фронту. Я чекаю свого сина дев’ятий місяць і тому розумію кожну. І сьогодні ми вдячні за те, що вже не живемо в тому пеклі», – каже голова ГО «Сяйво Сіверщини», волонтерка Ірина Березинець.

 

Панахиду за загиблими героями та жертвами війни провели священники православної церкви України.

 

Цього ж дня загиблих воїнів та цивільних під час облоги Чернігова було вшановано і на кладовищі у Ялівщині, де ховали військових.

В обох пам’ятних заходах – на кладовищах Яцево та Ялівщини - взяли участь і представники Чернігівського обласного філармонійного центру.

 

За повідомленням Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації


QR-Code generated with LudwigQRCode