Ми — такі, як усі

2018.11.30_інвал

Сильних духом і відкритих душею вітали 30 листопада 2018 року в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю.

Серед учасників заходу — заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, перший заступник голови облради Валентин Мельничук, заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако, професійні та аматорські артисти.

Варто зазначити, що сучасна державна політика України зосереджена на забезпеченні прав людей з інвалідністю задля їх участі в суспільному житті, впровадженні європейських підходів до розв'язання супутніх проблем. Держава бере на себе відповідальність за учасників АТО та операції об’єднаних сил, які ціною свого здоров'я боронили територіальну цілісність країни. В області проживає 286 осіб з інвалідністю цієї категорії. В Чернігові незабаром планують відкрити Центр надання соціальної, медичної та психологічної допомоги учасникам бойових дій, учасникам антитерористичної операції, членам їхніх сімей та членам сімей загиблих воїнів.

Упевнено здобувають перемоги на світових і європейських змаганнях паралімпійці з Чернігівщини, 23 з яких представляють Україну у складі національних збірних команд.

Серед цьогорічних переможців Ігор Нескорених–2018, що пройшли в Австралії, — чернігівець Олександр Гавриленко, учасник бойових дій у Донецькій та Луганській областях.

Значна увага приділяється інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в соціум. У школах області 275 таких «особливих» дітей (у тому числі 54 першокласники) опановують навчальні предмети у звичайних класах. У поточному році область отримала майже 9 мільйонів гривень з державного бюджету на придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку, оплату праці профільним фахівцям та понад два мільйони — на оснащення кабінетів 5 інклюзивно-ресурсних центрів. До речі, на Чернігівщині функціонує 11 таких центрів, у дев’яти закладах загальної середньої освіти області працюють 10 шкільних медіатек.

Чернігів долучився до переліку міст, що мають унікальні інтерактивні навчальні майданчики: в Обласному молодіжному центрі діє освітня платформа, яка поєднує в собі мистецтво, науку та інновації, — «Арсенал Ідей».
Ще одна новинка — театротерапія для дітей з особливими потребами в обласному театрі ляльок імені О. Довженка. З листопада тут реалізується проект «Подолання соціально-психологічних бар’єрів інклюзивного середовища за допомогою театрально-мистецьких можливостей сценічних локацій» за підтримки Українського культурного фонду. Відтак, до сценічних процесів в доступній арт-формі залучають самих дітей.

— Переймаючись буденними проблемами, ми не повинні забувати про непросту долю людей з вадами здоров’я не тільки цього дня, а постійно. Варто пам’ятати: поруч з нами живуть люди не з обмеженими можливостями, а ті, хто потребують нашої підтримки та уваги, — зазначила Наталія Романова.

Провідним закладом реабілітації не лише на Чернігівщині, а й в Україні є центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю «Відродження». Тут минулого року вперше в Україні стартував пілотний проект «Паліативна допомога дітям з інвалідністю з невиліковними прогресуючими хворобами психоневрологічного профілю». Відділення паліативного догляду вже відкрито і на базі Ніжинського дитячого будинку-інтернату.

До слова, учасники заходу могли оглянути виставку робіт образотворчого і декоративно-ужиткового мистецтва, авторами яких є люди з інвалідністю, а також обласну фотовиставку «Я — такий, як ти». За словами завідувача відділу інтернатних закладів та інклюзивного навчання обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Людмили Зленко, цьогоріч надійшло більше 300 робіт. Зокрема, активну участь беруть вихованці Чернігівського навчально-реабілітаційного центру № 2.

— За допомогою фотомистецтва п’ятий рік поспіль прагнемо довести і продемонструвати всім, що діти з особливими потребами нічим не відрізняються від інших, — зазначила волонтер із 20-літнім стажем Регіна Гусак, вона ж директор згаданого центру. — Завдяки потужній інформаційній кампанії люди починають сприймати цих діток як рівних. Цьому також сприяє проведення подібних заходів, як сьогоднішній.

За багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у вирішення питань захисту прав та інтересів людей з особливими потребами та з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю представники влади грамотами та подяками відзначили ряд предстввників громадських організацій та активістів.

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Фоторепортаж Віктора Кошмола


QR-Code generated with LudwigQRCode