ПОСОЛ АВСТРІЇ В ГОСТЯХ У ФІЛАРМОНІЙНОГО ЦЕНТРУ

2019.04.03

3 квітня 2019 року в рамках Двостороннього року культури України та Австрії Чернігів відвідала австрійська делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Австрія в Україні Герміне Поппелер.

Ця поїздка — перший офіційний візит пані посла до Чернігова. Відбувся він за ініціативи представника «Молодих європейських послів» у Чернігівській області Назара Соломахи. Діяльність цієї організації спрямована на сприяння розвитку співпраці між молодіжними організаціями Євросоюзу і країн Східного Партнерства.

В рамках візиту Герміне Поппеллер зустрілася з головою Чернігівської облдержадміністрації Олександром Мисником. Йшлося про вже реалізовані і перспективні культурно-мистецькі проекти чернігівців, пов’язані з австрійською і, в більш широкому сенсі, німецькомовною культурою Європейського Союзу. «Визначальною у розвитку співробітництва подією є проведення Двостороннього року культури України та Австрії, який стартував 22 лютого цього року», - зазначив голова облдержадміністрації.

Ця тема стала предметом обговорення під час зустрічі Надзвичайного та Повноважного Посла Австрії в Україні Герміне Поппеллер та директора Австрійського культурного форуму у м. Києві Ульфа Хаусбрандта з представниками закладів культури та освіти області. Учасники зустрічі обговорили основні аспекти співробітництва між закладами культури Чернігівщини та Австрії. Зокрема, йшлося про участь творчих колективів і митців обох країн у спільних заходах у рамках Двостороннього року культури. У нас свою творчість презентують австрійські художники, письменники, музиканти. Українські митці представляють австрійцям свої проекти.

Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм має в цьому контексті неабиякі напрацювання, тому центр став одним із ключових пунктів візиту австрійського посла. Наприклад, Академічний народний хор обласного філармонійного центру є лауреатом і дипломантом новорічного фестивалю в Австрії «Міжнародні співи Адвенту». Лауреат цього фестивалю – і Академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди». «Сіверські клейноди», до речі, зображені на поштовій марці Австрії.

Питання реалізації творчих проектів обласного філармонійного центру, пов’язаних з австрійською культурою — як в рамках Року культури Австрія-Україна, так і в далекій перспективі, викликали велику зацікавленість в австрійських дипломатів під час зустрічі пані посла з генеральним директором — керівником художнім філармонійного центру, заслуженим діячем мистецтв України Сергієм Теребуном та головним диригентом і художнім керівником Академічного симфонічного оркестру «Філармонія», заслуженим діячем мистецтв України Миколою Сукачем. Твори австрійських композиторів займають чільне місце в репертуарі оркестру. Микола Сукач повернув музичному світу ім’я композитора Сергія Борткевича, чиє життя і творчість тісно пов’язані з Австрією. Оркестр «Філармонія» презентував дипломатам «Австрійську сюїту» Борткевича. «Цей композитор належить і австрійській, і українській музичній культурі», - підкреслив Микола Сукач. Про свою «Австрійську сюїту» сам композитор писав: «В «Австрійській сюїті» я висловлюю пошану до моєї другої Батьківщини».

Двосторонній рік культури Австрія-Україна тільки розпочався, тож вже скоро має відбутися обмін творчими колективами і солістами філармонійно-концертних закладів Сіверщини й Австрії.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру
фестивалів та концертних програм
тел.: (0462) 675-431


QR-Code generated with LudwigQRCode